Ogórki kiszone na zimę

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ogórków kiszonych na zimę kładę bardzo dużo ok. 200 słoików. Z rodziną bardzo je lubimy, a część rozdajemy rodzinie. Udają się wyśmienicie, są jędrne i twarde do następnego sezonu, a jeszcze ten wspaniały aromat. Po otwarciu słoika już cały dom pachnie czosnkiem, liśćmi czarnej porzeczki, chrzanu. Lubię to bieganie do ogrodu, zbieranie ogórków i czekanie kiedy urosną następne.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ilość składników jest ruchoma, w zależności od wielości ogórków i sposobu układania:
    4 słoiki-1 litr
    2 kg. ogórków gruntowych
    2 korzenie chrzanu
    8 ząbków czosnku
    4 gałęzie kopru z nasionami
    po kilka ziaren czarnego pieprzu,ziela angielskiego,gorczycy
    4 listki laurowe
    po 4 liście dębu, wiśni, czarnej porzeczki
    Zalewa:
    2 litry przegotowanej zimnej wody
    4 płaskie łyżki soli do kiszonek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki kiszone na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ogórki kiszone 1. Ogórki i koper myję. Czosnek i chrzan obieram i kroję na mniejsze części. Z soli i wody robię zalewę, składniki mieszam. Do słoików układam koper, ogórki, po 2 ząbki czosnku na słoik,kawałki chrzanu, po 1 listku laurowym, ziarna pieprzu, gorczycy, ziela. Na wierzch kładę po liściu dębu, wiśni i czarnej porzeczki, zalewam zalewą. Słoiki zakręcam, pozostawiam w kuchni na 3 dni, po tym czasie wynoszę do spiżarni.

Porady

Najlepiej gdy ogórki pochodzą od znajomego ogrodnika, a najlepiej z własnego ogrodu, miejmy nadzieje, że nie są przenawozowane. Wtedy najlepiej się udają.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować