Ogórki Kiszone Na Zimę - Tradycyjne

4.5 (140 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

W moim rodzinnym domu oraz rodzinnym domu mojego męża, ogórki kiszone robi się prawie za każdym razem w ten sam sposób. Czasami, ale to bardzo czasami dodawane są jeszcze np. liście wiśni. Tym razem z mężem przygotowaliśmy nasze, tradycyjne kiszone. Zapraszam was do zrobienia domowych kiszonek by móc się nimi delektować gdy nastaną zimne i chłodne dni :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na około 12 słoików 500 ml :

    około 3 i 1/2 litra wody
    około 3 kg krótkich ogórków gruntowych (nie mogą być długie bo nie zmieszczą się wam w słoikach)
    3 i 1/2 płaskiej łyżki soli kamiennej nie jodowanej
    korzeń chrzanu
    na 1 słoik 2-3 ząbki czosnku
    na każdy słoik, jeden baldach kopru z łodygą
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki kiszone na zimę - tradycyjne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Słoiki i zakrętki dokładnie myjemy.
    2. Ogórki namaczamy w wodzie przez około 2-3 h.
    2. Na dno każdego słoika dajemy ząbki czosnku, a pomiędzy ogórki wkładamy paski obranego chrzanu i baldach kopru razem z łodygą ( paski chrzanu robimy obieraczka do warzyw )
    3. Wodę z solą zagotowujemy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Następnie taką lekko przestudzoną gorącą ale nie wrząca ani nie zimną wodą zalewamy ogórki w słoikach.
    Po zalaniu wodą z solą, zakręcamy zakrętki i odstawiamy w temp. pokojowej na około 3 dni, potem wynosimy je np. do piwnicy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować