Keks Z Rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Wilgotny keks z dodatkiem orzeźwiającego rabarbaru :)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 23 x 23 cm:
    1 i 3/4 szkl mąki
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szkl cukru
    5 jajek
    250-300 gr bakalii ( morele suszone, rodzynki, żurawina, orzechy włoskie i laskowe, skórka pomarańczowa kandyzowana)
    200 gr masła w temp pokojowej
    1 duża łodyga rabarbaru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ucierane Keks Babki Ciasto

Keks z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie Składniki Powinny Być W Temperaturze Pokojowej !

    1. Masło miksujemy z cukrem na puch. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy cały czas.
    2. Na sam koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy szpatułką.
    3. Rabarbar kroimy w cząsteczki, obtaczamy w mące i dodajemy razem z bakaliami do masy.
    4. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą.
    Ciasto pieczemy na środkowej półce z grzaniem góra-dół bez termoobiegu w 180 stop. przez 45-60 min. Do tzw. suchego patyczka.

Porady

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować