Wilgotny keks z dodatkiem orzeźwiającego rabarbaru :)
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Składniki na blaszkę 23 x 23 cm:
1 i 3/4 szkl mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szkl cukru
5 jajek
250-300 gr bakalii ( morele suszone, rodzynki, żurawina, orzechy włoskie i laskowe, skórka pomarańczowa kandyzowana)
200 gr masła w temp pokojowej
1 duża łodyga rabarbaru
Keks z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie Składniki Powinny Być W Temperaturze Pokojowej !
1. Masło miksujemy z cukrem na puch. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy cały czas.
2. Na sam koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy szpatułką.
3. Rabarbar kroimy w cząsteczki, obtaczamy w mące i dodajemy razem z bakaliami do masy.
4. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą.
Ciasto pieczemy na środkowej półce z grzaniem góra-dół bez termoobiegu w 180 stop. przez 45-60 min. Do tzw. suchego patyczka.
Komentarze