Ucierane ciasto z rabarbarem (na krupczatce)

4.49 (148 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

W sezonie na rabarbar nie mogę się oprzeć aby nie piec z nim ciast. Tym razem upiekłam pyszne, bardzo wysokie ciasto z dodatkiem mąki krupczatki. Ciasto wyglądem przypomina drożdżówkę i rośnie bardzo wysokie. Smakuje doskonale z kubkiem mleka.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 6 jajek
    1 szkl cukru
    2 szkl mąki pszennej
    1 szkl mąki krupczatki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szkl oleju rzepakowego
    łyżeczka ekstraktu waniliowego

    5 łodyg rabarbaru
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.49 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Ciasto ucierane

Ucierane ciasto z rabarbarem (na krupczatce) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka utrzeć z cukrem na biały puch. Zmniejszając obroty miksera wsypywać po trochę przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Na koniec wmiksować olej i ekstrakt waniliowy.
    Formę (21x21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i posypać pokrojonym w kostkę rabarbarem. Piec ok 50-60 minut w 170 stopniach (do tzw suchego patyczka). Ciasto ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować