Ucierane ciasto z rabarbarem (na krupczatce)

  • wyświetlono: 3138 |
  • dodany do książki kucharskiej: 13 |
  • polecenia: 0

W sezonie na rabarbar nie mogę się oprzeć aby nie piec z nim ciast. Tym razem upiekłam pyszne, bardzo wysokie ciasto z dodatkiem mąki krupczatki. Ciasto wyglądem przypomina drożdżówkę i rośnie bardzo wysokie. Smakuje doskonale z kubkiem mleka.

joanna30
  • 20 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

6 jajek
1 szkl cukru
2 szkl mąki pszennej
1 szkl mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl oleju rzepakowego
łyżeczka ekstraktu waniliowego

5 łodyg rabarbaru
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Ucierane ciasto z rabarbarem (na krupczatce)

  • 1. Jajka utrzeć z cukrem na biały puch. Zmniejszając obroty miksera wsypywać po trochę przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Na koniec wmiksować olej i ekstrakt waniliowy.
    Formę (21x21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i posypać pokrojonym w kostkę rabarbarem. Piec ok 50-60 minut w 170 stopniach (do tzw suchego patyczka). Ciasto ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Rabarbardo kawyciasto ucieraneciasto olejowe

Komentarze

Podobne przepisy

Ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką

Dodane przez: 2milutka

Ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką

Proste sezonowe ucierane ciasto,...

Proste ciasto ucierane z jabłkami (na oleju)

Dodane przez: akrobatka22

Proste ciasto ucierane z jabłkami (na oleju)

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu...

image-0r44442

Dodane przez: beniawojt

Ciasto ucierane z rabarbarem i truskawkami

Nie wyobrażam sobie wiosny bez...

Ciasto z rabarbarem

Dodane przez: klaudia0318

Ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką

Pyszne ciasto z lekko kwaśnym rabarbarem...

Ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką

Dodane przez: joanna30

Ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką

W sezonie prawie co weekend jest...

ciasto z rabarbarem i kruszonką

Dodane przez: gotowanietoproste

Ucierane Ciasto Z Rabarbarem I Kruszonką

Cudownie wilgotne ciasto. Polecam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE