REKLAMA

Keks niezawodny

wyświetlono: 14330 | dodany do książki kucharskiej: 7 | polecenia: 0

Keks, czyli ciasto z mnóstwem bakalii to bez wątpienia wypiek świąteczny. Zaletą tego keksa jest to, że zawsze się udaje, bardzo długo zachowuje świeżość, a bakalie nie opadają na dno formy.

opublikowany: 11.11.2011
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 250 gramów
    - jajka (duże): 4 sztuki
    - cukier puder: 150 gramów
    - masło: 200 gramów
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - orzechy włoskie: 100 gramów
    - rodzynki: 100 gramów
    - morele (suszone): 100 gramów
    - brzoskwinie (suszone): 150 gramów
Ocena:

(średnia 4.44 z 196 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło utrzyj na puch i wciąż ucierając, dodawaj stopniowo cukier i po jednym jajku.
  • 2. Z mąki odsyp jedną łyżkę. Resztę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej przez gęste sitko, wsyp do utartej masy i miksuj przez 4 minuty, aby powstało idealnie jednolite i gładkie ciasto.
  • 3. Suszone owoce opłucz gorącą wodą, osącz na ręczniku papierowym. Orzechy posiekaj, morele i brzoskwinie drobno pokrój, wymieszaj z rodzynkami. Obtocz w odłożonej mące i dodaj do ciasta. Delikatnie wymieszaj, żeby bakalie równomiernie się rozłożyły w cieście.
  • 4. Wcześniej przygotowaną keksówkę napełnij ciastem, wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika i piecz 20 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180*C i piecz jeszcze 45 minut. Sprawdź ciasto drewnianym patyczkiem do szaszłyków, jeśli okaże się suchy, ciasto wyjmij z piekarnika. Z formy wyjmij, gdy trochę przestygnie.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Renata 9 Renata 9

Prosty i niezawodny keks

To przepis na keks, który zawsze się udaje.

kategoria: Desery opublikowany: 05.03.2015 | wyświetlono: 3625 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0
Dodane przez: edytaha edytaha

Keks

Klasyczny keks upieczony w oparciu o wskazówki BarbaryBytnerowiczowej

kategoria: keks Desery opublikowany: 17.08.2015 | wyświetlono: 2289 Książki kucharskie: 7 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE