Keks niezawodny

4.4 (203 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Keks, czyli ciasto z mnóstwem bakalii to bez wątpienia wypiek świąteczny. Zaletą tego keksa jest to, że zawsze się udaje, bardzo długo zachowuje świeżość, a bakalie nie opadają na dno formy.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 250 gramów
    - jajka (duże): 4 sztuki
    - cukier puder: 150 gramów
    - masło: 200 gramów
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - orzechy włoskie: 100 gramów
    - rodzynki: 100 gramów
    - morele (suszone): 100 gramów
    - brzoskwinie (suszone): 150 gramów
Wystaw ocenę:

4.4 (203 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Keks Desery

Keks niezawodny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło utrzyj na puch i wciąż ucierając, dodawaj stopniowo cukier i po jednym jajku.
  • 2. Z mąki odsyp jedną łyżkę. Resztę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej przez gęste sitko, wsyp do utartej masy i miksuj przez 4 minuty, aby powstało idealnie jednolite i gładkie ciasto.
  • 3. Suszone owoce opłucz gorącą wodą, osącz na ręczniku papierowym. Orzechy posiekaj, morele i brzoskwinie drobno pokrój, wymieszaj z rodzynkami. Obtocz w odłożonej mące i dodaj do ciasta. Delikatnie wymieszaj, żeby bakalie równomiernie się rozłożyły w cieście.
  • 4. Wcześniej przygotowaną keksówkę napełnij ciastem, wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika i piecz 20 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180*C i piecz jeszcze 45 minut. Sprawdź ciasto drewnianym patyczkiem do szaszłyków, jeśli okaże się suchy, ciasto wyjmij z piekarnika. Z formy wyjmij, gdy trochę przestygnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować