Ciasto ucierane z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Klasyczne, maślane ciasto ucierane z prażonym rabarbarem i kruszonką. Ciasta ucieranego jest stosunkowo mało, dokładnie tyle, aby kawałki były stabilne i łatwo się kroiły, ale główną rolę grają owoce.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 70 g masła lub margaryny do pieczenia
    1/4 szklanki cukru
    2 jajka
    80 g mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    skórka otarta z 1 cytryny
    350 g rabarbaru, pokrojonego w plasterki o grubości 2 cm

    Na kruszonkę:
    70 g mąki
    55 g cukru
    55 g masła lub margaryny do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto ucierane z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na kruszonkę (mąka, cukier, masło) rozetrzeć między palcami do uzyskania grudkowatej konsystencji.
  • 2. Masło i cukier umieścić w misie miksera i ubić na najwyższych obrotach na jasną i puszystą masę. Następnie, nie przerywając ubijania, dodawać jajka jedno po drugim oraz skórkę z cytryny.
    Pozostałe składniki dokładnie wymieszać, dodać do masy maślanej i zmiksować tylko do połączenia składników.
  • 3. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy i wyrównać. Na wierzchu rozłożyć rabarbar i przykryć równomiernie kruszonką.
  • 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40-45 minut do suchego patyczka. Gotowe ciasto wyłożyć do wystudzenia.

Porady

Zamiast rabarbaru możecie użyć truskawek, malin, jagód czy jabłek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować