Rumowy keks

0 (0 ocen)

Uwielbiam zarówno ciasta ucierane jak i bakalie pod każdą postacią dlatego w czasie Świąt nie może u mnie zabraknąć keksu.

Składniki:

  • 250g margaryny
    1 szkl cukru
    4 jajka
    1 szkl mąki pszennej
    1/2 szkl mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szcz. soli
    4 łyżki rumu

    1/2 szkl. mieszanki keksowej
    2 garści suszonej żurawiny
    garść siekanych orzechów włoskich
    2 łyżki kandyz.skórki pomarańczowej

    Lukier:
    1,5szkl przesianego cukru pudru
    łyżka rumu

    kandyzowana skórka pomarańczowa do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rumowy keks - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękką margarynę utrzeć na puch z cukrem. Następnie cały czas ucierając dodawać po 1 jajku. Na koniec dodawać rum, przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i szczyptę soli. Gdy składniki się połączą dodać bakalie. Wymieszać.
    Ciasto przelać do silikonowej formy na babkę lub do keksówki. Piec ok. 45-60 min. Przez 10 minut w 160st. później zwiększyć temp. do 180st. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Ostudzić.
  • 2. Lukier: Cukier puder przesiać do miski, dodać rum i ok 2-3 łyżki wody, utrzeć gładki i gęsty lukier. Polać ciasto i posypać skórką pomarańczową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować