Wilgotna Marmurkowa Babka Na Jogurcie

4.36 (207 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dodatek jogurtu sprawia że babka jest bardzo wilgotna i długo zachowuje świeżość :)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na jedną keksówke 25 x 10 cm:



    125 g masła
    3 jajka kl. M
    3/4 szkl cukru
    1 czubata szkl, mąki pszennej
    2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 jogurt 150 g
    2 i 1/2 łyżeczki kakao
    Polewa czekoladowa:

    5 łyżeczek cukru
    15 g masła
    1 łyżka zimnego mleka
    2 czubate łyżeczki kakao
    orzechy grubo pokrojone do posypania po wierzchu
Wystaw ocenę:

4.36 (207 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Keks Babki Babeczki Babeczki

Wilgotna marmurkowa babka na jogurcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej !



    1. Masło ucieramy na puch.

    2. Następnie wbijamy jajka. Po każdym jajku ucieramy masę do jego wchłonięcia.

    3. Następnie dodajemy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia oraz jogurt.

    4. Foremkę keksową, wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy 3/4 ciasta.

    Pozostałą część ciasta mieszamy/miksujemy z kakao i wykładamy na wierzch białego ciasta. Możemy przemieszać całość patyczkiem do szaszłyków.



    Ciasto pieczemy w 190 stop przez 45-50 minut do suchego patyczka (patyczek wbity w ciasto musi być suchy)





    Polewa czekoladowa



    5. Składniki na polewę czekoladowa umieszczamy w garnuszku/rondelku i zagotowujemy, lekko przestudzoną, gęstniejącą polewą, oblewamy wystudzone ciasto. Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować