Prosty i niezawodny keks

4.5 (179 ocen)

  • 1 godz. 10 min

To przepis na keks, który zawsze się udaje.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 250 g mąki tortowej
    4 jajka
    150 g cukru
    250 g masła
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    100 g orzechów włoskich
    100 g rodzynek
    można też dodać inne bakalie
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Desery

Prosty i niezawodny keks - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, odmierzamy jedną łyżkę do oprószenia. Bakalie płuczemy w gorącej wodzie i osuszamy. Następnie zasypujemy łyżką mąki i dokładnie obtaczamy.
    Miękkie masło miksujemy na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy cukier i ponownie miksujemy. Stopniowo do masy dodajemy po jednym jajku. Cały czas miksując na małych obrotach dodajemy przesianą mąkę z proszkiem. Połączoną masę miksujemy na najwyższych obrotach przez 4 minuty. Na koniec dodajemy bakalie i ponownie chwilę miksujemy lub też mieszamy łyżką. Przekładamy do keksówki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy przez 15 minut, następnie zmniejszamy do 180 stopni C i pieczemy przez kolejne 45 minut. Ciasto wyjmujemy z formy dopiero po 15 minutach. SMACZNEGO !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (175 ocen)

biszkopt niezawodny 1

To może cię zainteresować