250 g mąki tortowej
4 jajka
150 g cukru
250 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g orzechów włoskich
100 g rodzynek
można też dodać inne bakalie
Prosty i niezawodny keks - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, odmierzamy jedną łyżkę do oprószenia. Bakalie płuczemy w gorącej wodzie i osuszamy. Następnie zasypujemy łyżką mąki i dokładnie obtaczamy.
Miękkie masło miksujemy na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy cukier i ponownie miksujemy. Stopniowo do masy dodajemy po jednym jajku. Cały czas miksując na małych obrotach dodajemy przesianą mąkę z proszkiem. Połączoną masę miksujemy na najwyższych obrotach przez 4 minuty. Na koniec dodajemy bakalie i ponownie chwilę miksujemy lub też mieszamy łyżką. Przekładamy do keksówki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy przez 15 minut, następnie zmniejszamy do 180 stopni C i pieczemy przez kolejne 45 minut. Ciasto wyjmujemy z formy dopiero po 15 minutach. SMACZNEGO !!!
Komentarze