Keks - klasyczny przepis

4.38 (281 ocen)

Jest to przepis na klasyczny keks z mnóstwem kolorowych bakalii. Keks jest smaczny, aromatyczny, a jego dużą zaletą jest to, że długo utrzymuje swoją świeżość. Polecam szczególnie na święta. W końcu Boże Narodzenie bez keksu to nie to samo! Przygotujcie go, a sami zobaczycie, jaki jest pyszny.

Składniki:

  • Keks:
    5 jajek
    250 g margaryny
    2 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    5 łyżek mleka
    kilka kropel aromatu rumowego
    150 g kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
    200 g posiekanych orzechów, rodzynek, suszonych moreli
    lukier:3 łyżki soku z cytryny
    szklanka cukru pudru
    bakalie do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.38 (281 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Keks Desery

Keks - klasyczny przepis - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Keks:
    Żółtka oddzielić od białek. Margarynę utrzeć z cukrem na puch, dodając po jednym żółtku. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mleko i aromat. Połączyć.
  • bakalie wsyp do ciasta 2. Bakalie sparzyć, osączyć i obtoczyć w łyżce mąki (co zapobiegnie ich opadaniu na dno ciasta),dodać do ciasta. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z masą i bakaliami.
  • 3. Do podłużnej formy na keks (o dł.40 cm), wyłożonej papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec ok.40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Ostudzić.
  • 4. Sok z cytryny utrzeć z cukrem pudrem. Powstałym lukrem polać keks i dowolnie udekorować. Keks gotowy!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować