Kandyzowane pomarańcze w syropie goździkowym

0 (0 ocen)

  • 5 godz.
  • Dla 7 osób
  • Średni

Zapach pomarańczy i goździków od zawsze kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem. Te pomarańcze to zapach świąt zamknięty w słoiku.

  • 5 godz.
  • Dla 7 osób
  • Średni

Składniki:

  • 6 dużych pomarańczy
    1 kg cukru
    3 szklanki wody
    4-5 goździków
    1 opakowanie przyprawy do grzańca
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory z owoców

Kandyzowane pomarańcze w syropie goździkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomarańcze myjemy. Skórkę delikatnie nakłuwamy że wszystkich stron patyczkiem do szaszłyków. Pomarańcze zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na 20 minut, po tym czasie wylewamy wodę i czynność powtarzamy kilka razy.
    Pokroić pomarańcze w plastry o grubości 4-5mm. Do rondelka z grubym dnem wsypać cukier,przyprawę, goździki i wlać wodę. Wymieszać i zagotować. Dodać plasterki pomarańczy i gotować na małym ogniu 5 minut. Wystudzić. Po upływie 24 godzin ponownie zagotować i wystudzić. Czynność powtarzamy przez 2 kolejne dni.
    Po tym czasie plasterki przekładamy do słoików, zalewamy gorącym syropem i odstawiamy w chłodne miejsce.

Porady

Pomarańcze idealnie nadają się do ciasta, deserów lub świątecznych makiełek. Syrop który zostanie, możemy wykorzystać do kompotu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować