Śliwki w syropie

4.47 (158 ocen)

  • 30 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Pyszne słodziutkie śliwki zamknięte w słoiku na zimę będą idealne do ciast, deserów oraz kompotów. Ja osobiście uwielbiam zimną wyjadać je prosto ze słoiczka! Pyyycha :)

  • 30 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 kg śliwek
    3 litry wody
    1,5 kg cukru
Wystaw ocenę:

4.47 (158 ocen)

Śliwki w syropie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • śliwki 1. Śliwki umyć, przekrawać na pół i wyjąć pestki.
  • 2. Do czystych słoików powrzucać połówki śliwek.
  • 3. Wodę zagotować, wsypać cukry wymieszać do rozpuszczenia.
  • 4. Słoiki ze śliwkami zalać syropem. Zakręcić szczelnie.
  • 5. Pasteryzować ok 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować