Kalmary z olivadą (pastą z czarnych oliwek)

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kalmary, wciąż mało doceniane, są rewelacyjnym źródłem białka i mikroelementów, m.in. takich jak witaminy z grupy B, jodu czy selenu. Mimo ich naturalnej gumowatej konsystencji, odpowiednio przygotowane stają się miłym dośiadczeniem dla podniebienia.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -1,5 kg kalmarów
    -4 pomidory
    -200 g olivady
    -1 ząbek czosnku
    -tymianek
    -2 łyżki octu jabłkowego
    -12 łyżek oliwy z oliwek
    -sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pasty

Kalmary z olivadą (pastą z czarnych oliwek) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalmary umyć i usunąć czubki głów. Na patelni z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oliwy. Wyłożyć kalmary, dusić pod przykryciem kilka minut. Pod koniec posypać je solą.
    W międzyczasie obrać ząbek czosnku i przecisnąć go przez praskę. W misce wymieszać czosnek z olivadą , 7 łyżkami oliwy z oliwek, octem jabłkowym, tymiankiem i szczyptą pieprzu.
    Worki kalmarów napełnić powstałą pastą i umieścić głowę. Razem spiąć wykałaczkami. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Wypełnione kalmary umieścić w naczyniu żaroodpornym. Piec ok 10-15 minut.
    Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kawałki. Dodać 3 łyżki oliwy z oliwek i szczyptę soli. Całość zblendować na głądką masę.
    Na talerzy wyłożyć pastę pomidorową. Na niej układać upieczone kalmary. Całość można posypać tymiankiem lub przyozdobić gałązką świeżego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarne oliwki Kalmary Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować