Pochodzi z Prowansji i jest popularnym dodatkiem na francuskim stole do różnego rodzaju grzanek czy warzyw. Ja ją polecam do zaostrzenia smaku nachosów i świeżej bagietki.
Łatwy
Składniki:
- 150 g czarnych oliwek bez pestek: 150 gramów
- 2 ząbki czosnku: 2 ząbki
- 2 gałązki natki pietruszki: 2 sztuki
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek: 2.5 łyżki
- 1/2 łyżeczki octu balsamicznego: 0.5 łyżeczki
- sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
- pół ostrej papryczki (opcjonalnie): 0.5 sztuki
Tapenada - pasta z czarnych oliwek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania pasty. Jeżeli jest za gęsta, dolewamy odrobinę oliwy i mieszamy. Po przygotowaniu tapenadę należy przełożyć do pojemnika z przykrywką i schować do lodówki na kilka godzin, żeby pasta się przegryzła. Ja nie mam tyle cierpliwości i jem od razu, też jest smaczna. Przechowujemy ją w lodówce, nawet przez okres kilku tygodni. Podajemy ją z nachosami, świeżą bagietką lub grzankami. Dobrze komponuje się z czerwonym winem.
Komentarze