Tapenada - pasta z czarnych oliwek

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Pochodzi z Prowansji i jest popularnym dodatkiem na francuskim stole do różnego rodzaju grzanek czy warzyw. Ja ją polecam do zaostrzenia smaku nachosów i świeżej bagietki.

  • Łatwy

Składniki:


  • - 150 g czarnych oliwek bez pestek: 150 gramów
    - 2 ząbki czosnku: 2 ząbki
    - 2 gałązki natki pietruszki: 2 sztuki
    - 2-3 łyżki oliwy z oliwek: 2.5 łyżki
    - 1/2 łyżeczki octu balsamicznego: 0.5 łyżeczki
    - sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
    - pół ostrej papryczki (opcjonalnie): 0.5 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasty

Tapenada - pasta z czarnych oliwek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tapenada 1. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania pasty. Jeżeli jest za gęsta, dolewamy odrobinę oliwy i mieszamy. Po przygotowaniu tapenadę należy przełożyć do pojemnika z przykrywką i schować do lodówki na kilka godzin, żeby pasta się przegryzła. Ja nie mam tyle cierpliwości i jem od razu, też jest smaczna. Przechowujemy ją w lodówce, nawet przez okres kilku tygodni. Podajemy ją z nachosami, świeżą bagietką lub grzankami. Dobrze komponuje się z czerwonym winem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować