Kalmary z czosnkiem i cytryną

4.42 (175 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Szybkie, proste , pyszne i przywołujące wspomnienia wakacji w Grecji - kalmary z cytryną i nutką czosnku polecają się lekki obiad lub kolację - pyszne są :)

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 gram kalmarów (mogą być mrożone)

    3-4 łyżki oliwy z oliwek

    2 ząbki czosnku

    Skórka otarta z 1 cytryny

    Sok z ½ cytryny

    1 garść natki pietruszki

    Sól,

    Dodatkowo:

    Cytryna do podania, pieczywo
Wystaw ocenę:

4.42 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Kalmary z czosnkiem i cytryną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalmary oczyszczamy, płuczemy, osuszamy i kroimy na kawałki.

    Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekany drobno czosnek i smażymy 1 minutkę. Dodajemy pokrojone kalmary i skórkę otartą z cytryny smażymy około 5 minut- raz na jakiś czas mieszając.

    Usmażone kalmary skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i smażymy 1 minutkę. Posypujemy posiekaną natką pietruszki i serwujemy, smacznego ;D
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Czosnek Kalmary Owoce Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować