Spód
- 100 g mąki kukurydzianej
- 50 g mąki owsianej
- 2 żółtka
- 70 ml oleju kokosowego
- 1 łyżka cukru kokosowego lub innego słodzidła
Masa
- 300 ml wody
- 30 g żelatyny
- 3 duże opakowania jogurtu po 330 ml
- 2-3 łyżki syropu klonowego lub miodu
- 50 g odżywki białkowej o smaku kokosowym ( to można pominąć)
Dodatkowo
- sezonowe owoce - u mnie truskawki
Jogurtowy "sernik" na zimno z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód
Do miseczki wsypujemy mąkę kukurydzianą oraz owsianą. Dodajemy żółtka oraz rozpuszczony olej kokosowy. Następnie wsypujemy cukier lub słodzik. Całość dokładnie mieszamy tak by powstała nam jednolita masa, którą wykładamy na wcześniej przygotowaną formę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Pozostawiamy do wystudzenia.
2.Masa
W rondelku podgrzewamy wodę na tyle rozpuścić żelatynę. Jogurty miksujemy przez chwilę. A następnie dodajemy słodziło oraz ewentualnie odżywkę białkową. Na koniec bardzo powoli wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Tak przygotowaną masę przelewamy na wystudzony spód. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Porady
Na wierzch układamy pokrojone dowolne owoce sezonowe. Ciasto najlepiej smakuje schłodzone przez całą noc w lodówce.
Komentarze