Jogurtowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Chałkę zetrzeć na tarce, lub rozdrobnić wałkiem do ciasta.
Do chałki dodać tarte orzechy, wymieszać.
Masło roztopić w rondlu, dodać starte produkty, wymieszać.
Gorącą masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 27 cm,dobrze docisnąć łyżką.
2.Masa serowa:
Do blendera wlać jogurt, dodać ser,cukier, zmiksować.
Galaretki rozpuścić w gotowanej wodzie, wymieszać, odstawić do lekkiego stężenia.
Wymieszać galaretki z jogurtem , odstawić do lekkiego stężenia.
Masę serową wylać na spód z orzechów, wygładzić, odstawić do lodówki.
3.Wierzch sernika :
Galaretki rozpuścić w gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia, wylać galaretki na masę serową.
Odstawić sernik do lodówki na 4 godziny.
Smacznego !
Komentarze