Sernik na zimno z truskawkami

4.5 (141 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Letni serniczek na zimno z truskawkami i galaretką na spodzie z okrągłych biszkopcików. Bez pieczenia, prosty i przyjemny w przygotowaniu! W upalny dzień duży kawałek takiego ciacha będzie trafnym rozwiązaniem ;).

  • 4 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:
    około 80 g okrągłych biszkopcików

    Masa serowa:
    200 ml śmietany 30%
    1 szkl cukru pudru
    800 g twarogu z wiaderka, zmielonego (można użyć o smaku waniliowym- jeśli w jego składzie jest cukier należy zmniejszyć powyższą ilość cukru pudru)
    30 g żelatyny w proszku
    1/3 szkl zimnej wody

    Dodatkowo:
    2 galaretki truskawkowe
    750 ml gorącej wody
    400 g truskawek
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Sernik na zimno z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno tortownicy o średnicy 22-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze poukładać okrągłe biszkopciki- jeden przy drugim.
  • 2. Masa serowa: Mikserem ubić śmietankę z cukrem pudrem na sztywno. Do ubitej dodać zmielony ser i dokładnie zmiksować. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzać chwilkę w mikrofalówce, aż się rozpuści. Do letniej żelatyny dodać 2-3 łyżki masy serowej, a następnie całą wlać do sera (dzięki zahartowaniu masa się nie zwarzy). Gdy masa serowa zacznie tężeć, przełożyć ją na biszkopciki w tortownicy. Wyrównać i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
  • 3. W międzyczasie galaretki rozpuścić w 750 ml wrzącej wody. Odstawić do lekkiego stężenia (najlepiej do lodówki- będzie szybkiej). Truskawki przekroić w pół i ułożyć na masie serowej. Gdy truskawkowa galaretka zacznie tężeć, wylać ją na masę serową z truskawkami i ponownie schłodzić sernik w lodówce ok. 4 godziny. Smacznego!
  • 4. W międzyczasie galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody. Odstawić do lekkiego stężenia (najlepiej do lodówki- będzie szybkiej). Truskawki pokroić w plasterki, a następnie ułożyć na masie serowej. Gdy truskawkowa galaretka zacznie tężeć, wylać ją na masę serową z truskawkami i ponownie schłodzić sernik w lodówce kilka godzin. Może się okazać, że nie zużyjecie całej galaretki. W takim wypadku możecie przelać ją do miseczek, a po stężeniu śmiało zjeść łyżeczką tak, by nic się nie zmarnowało! :) Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Ser biały Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Sernik na zimno z truskawkami to absolutna klasyka czerwcowych spotkań przy stole. Słodki, lekki, orzeźwiający - można go przygotować na wiele sposobów, ale wszystkie łączą podstawowe składniki. Cienki, najczęściej ciasteczkowy spód, serowa masa, słodkie truskawki. Spód zwykle jest jasny, przygotowany z pokruszonych herbatników lub innych kruchych ciasteczek i masła, ale czasem dodaje się do niego też czekoladę lub orzechy. Można też zamienić herbatniki na biszkopty i nadać ciastu jeszcze więcej lekkości.

Sernik na zimno z truskawkami będzie jeszcze lepszy, jeśli zadbasz o najwyższą jakość masy serowej. Można użyć do tego doskonałego twarogu, dodać do niego śmietankę, masło lub zastąpić go tłustym włoskim serem mascarpone, delikatną ricottą albo kremowym serkiem typu philadelphia o lekko słonym posmaku. Przepisów jest wiele i obejmują one wiele dodatków - poza cukrem i wspomnianą śmietaną czy masłem, możecie w nich znaleźć także jajka. Masę "ścina" żelatyna lub - w wersji wege - agar, czyli żelująca substancja pozyskiwana z wodorostów.

Do masy serowej wpadają jędrne i pyszne truskawki w dowolnej ilości (nie żałuj sobie!), a wierzch często wieńczy czerwona galaretka - tak wygląda najsłynniejszy sernik na zimno z truskawkami. Jeśli nie przepadasz za sklepową galaretką, możesz zrobić domową - łącząc sok lub przecier z owoców z żelatyną lub agarem. Jeśli zamierzasz całkowicie z niej zrezygnować, pamiętaj, że wystające z sera truskawki mogą szybko zacząć się psuć - sernik na zimno z truskawkami trzeba w takim przypadku szybko zjeść!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować