Serniczek wyszedł przepyszny, delikatny i puszysty chociaż nie zawiera w sobie ubitej śmietanki 30 proc. Przygotowuje się go dość szybko i dość szybko tężeje, więc myślę, że w około 2-3 h mamy gotowy serniczek :)
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na blaszkę 18 cm
400 gr serka twarogowego w temp. pokojowej
1 zwykła galaretka truskawkowa
1 łyżka cukru pudru
150 - 200 gr truskawek
1/2 opakowania galaretki truskawkowo-malinowej bez żelatyny od Delecty (możecie użyć też zwykłej galaretki)
do dekoracji chipsy z wiórek kokosa
Spód ciasteczkowy:
120 gr herbatników
60 gr roztopionego masła
Puszysty sernik na zimno z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Tortownicę wykładamy folią spożywczą.
2, Ciasteczka kruszymy i mieszamy z roztopionym masłem. Wykładamy nimi dno tortownicy dokładnie ugniatając i chowamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
3. Pierwszą galaretkę rozpuszczamy w połowię wody, czyli 1 szklance i odstawiamy do całkowitego wystudzenia (można a nawet radziłabym wstawić garnek z galaretka do lodowatej wody)
4. Twaróg przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy wystudzoną galaretkę i miksujemy. Sprawdzamy smak (jeśli nam odpowiada to nie dosładzamy) i następnie dodajemy 1 czubatą łyżkę cukru pudru (jeśli lubimy bardzo słodkie, możemy dodać dwie). Miksujemy i gotową masę wylewamy na spód ciasteczkowy. Chowamy do lodówki do wstępnego stężenia na około 1 h.
5. Galaretkę bez żelatyny dzielimy na pół (odsypujemy do osobnych woreczków, pojemników) i rozrabiamy w 3/4 szkl. bardzo gorącej wody. Wstawiamy do zimnej wody, ale tylko do lekkiego przestudzenia (dlatego tylko do lekkiego gdyż taka galaretka tężeje już podczas stygnięcia, w przypadku normalnej galaretki, czekamy do całkowitego wystygnięcia i dopiero jak zaczyna tężeć to zalewamy owoce)
Kiedy galaretka lekkiego przestygnie, układamy na serniku truskawki i zalewamy galaretką. Chowamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Przed podaniem obsypujemy chipsami z kokosa lub płatkami białej czekolady. Smacznego !!!
Komentarze