Podwójnie kokoswy torcik bez glutenu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy żółtka po każdym dokładnie miksując. Dodajemy słodzidło. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Mieszamy. Masę przekładamy do formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 min. Pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 części. Formę, w której piekliśmy biszkopt wykładamy folią spożywczą. Układamy pierwszy krążek biszkoptu.
2.Masa jogurtowa
W garnuszku podgrzewamy wodę (ale nie zagotowujemy), w której rozpuszczamy żelatynę. Jogurty miksujemy ze słodzidłem. Następnie bardzo powoli wlewamy lekko wystudzoną żelatynę. Łączymy wszystkie składniki. Tak powstałą masę przelewamy na biszkopt ułożony w formie. Wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyciągamy i przykrywamy drugim krążkiem biszkoptu. Ponownie chowamy do lodówki. W międzyczasie przygotowujemy masę kremową.
Masa kremowa
Jogurt miksujemy z serem mascaropne oraz słodzidłem. Dekorujemy wierzch naszego tortu. Dodatkowo wierzch posypujemy chipsami kokosowymi lub wiórkami kokosowymi.
Komentarze