Podwójnie kokoswy torcik bez glutenu

  • wyświetlono: 326 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Kakaowy biszkopt na mące kukurydzianej przełożony dwoma rodzajami masy - podwójnie kokosowy.

DSC_1990
  • 8 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

Biszkopt
3 jajka
30 g mąki kukurydzianej
1 łyżka kakao
1-2 łyżki dowolnego słodzidła
szczypta proszku do pieczenia
Masa jogurtowa
370 ml jogurtu naturalnego
10 g żelatyny
80 ml wody
2 łyżki dowolnego słodzidła
2 łyżki wiórek kokosowych
Masa kremowa
3 łyżki serka mascarpone
2 łyżeczki jogurtu naturalnego
1 łyżka dowolnego słodzidła
1 łyżeczka wiórek kokosowych
Dodatkowo
garść chipsów kokosowych – opcjonalnie – chipsy można zastąpić wiórkami kokosowymi

Sposób przygotowania przepisu:

Podwójnie kokoswy torcik bez glutenu

  • Podwójnie kokoswy torcik bez glutenu1. Biszkopt
    Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy żółtka po każdym dokładnie miksując. Dodajemy słodzidło. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Mieszamy. Masę przekładamy do formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 min. Pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 części. Formę, w której piekliśmy biszkopt wykładamy folią spożywczą. Układamy pierwszy krążek biszkoptu.
  • Podwójnie kokosowy torcik bez glutenu2. Masa jogurtowa
    W garnuszku podgrzewamy wodę (ale nie zagotowujemy), w której rozpuszczamy żelatynę. Jogurty miksujemy ze słodzidłem. Następnie bardzo powoli wlewamy lekko wystudzoną żelatynę. Łączymy wszystkie składniki. Tak powstałą masę przelewamy na biszkopt ułożony w formie. Wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyciągamy i przykrywamy drugim krążkiem biszkoptu. Ponownie chowamy do lodówki. W międzyczasie przygotowujemy masę kremową.
    Masa kremowa
    Jogurt miksujemy z serem mascaropne oraz słodzidłem. Dekorujemy wierzch naszego tortu. Dodatkowo wierzch posypujemy chipsami kokosowymi lub wiórkami kokosowymi.

Porady

Składniki podane na formę o średnicy 16 cm.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sertortDeserjogurtkokoswiórki kokoswe

Komentarze

Podobne przepisy

Zdrowe karobowe ciasto z fasoli

Dodane przez: AnkaFiranka

Zdrowe karobowe ciasto z fasoli - bez glutenu

Ciasta z fasoli są bardzo popularne...

mech leśny

Dodane przez: kamila19851

Ciasto Mech leśny ze szpinakiem (bez glutenu)

Ciasto Mech leśny zawsze wydawało...

CIASTO UCIERANE (bez glutenu, jajek, nabiału)

Dodane przez: Marcepanowa-kuchnia

Ciasto ucierane (bez glutenu, jajek, mleka)

Pyszne i zdrowe ciasto ucierane...

Lava cake

Dodane przez: edytak

Mega czekoladowe ciasto- Lava cake (bez glutenu)

Szukasz przepisu na coś bardzo...

Ciasto bananowe z gorzką czekoladą (bez glutenu)

Dodane przez: Zdrowo_by_katarzynka

Ciasto bananowe z gorzką czekoladą (bez glutenu)

Proste ciasto bananowe z dodatkiem...

Ciasto ze śliwkami

Dodane przez: Gluten Free Ash

Jesienne ciasto ze śliwkami - bez glutenu!

Pasują do niego wszystkie owoce,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE