Podwójnie kokoswy torcik bez glutenu

1 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Kakaowy biszkopt na mące kukurydzianej przełożony dwoma rodzajami masy - podwójnie kokosowy.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt
    3 jajka
    30 g mąki kukurydzianej
    1 łyżka kakao
    1-2 łyżki dowolnego słodzidła
    szczypta proszku do pieczenia
    Masa jogurtowa
    370 ml jogurtu naturalnego
    10 g żelatyny
    80 ml wody
    2 łyżki dowolnego słodzidła
    2 łyżki wiórek kokosowych
    Masa kremowa
    3 łyżki serka mascarpone
    2 łyżeczki jogurtu naturalnego
    1 łyżka dowolnego słodzidła
    1 łyżeczka wiórek kokosowych
    Dodatkowo
    garść chipsów kokosowych – opcjonalnie – chipsy można zastąpić wiórkami kokosowymi
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Podwójnie kokoswy torcik bez glutenu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Podwójnie kokoswy torcik bez glutenu 1. Biszkopt
    Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy żółtka po każdym dokładnie miksując. Dodajemy słodzidło. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Mieszamy. Masę przekładamy do formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 min. Pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 części. Formę, w której piekliśmy biszkopt wykładamy folią spożywczą. Układamy pierwszy krążek biszkoptu.
  • Podwójnie kokosowy torcik bez glutenu 2. Masa jogurtowa
    W garnuszku podgrzewamy wodę (ale nie zagotowujemy), w której rozpuszczamy żelatynę. Jogurty miksujemy ze słodzidłem. Następnie bardzo powoli wlewamy lekko wystudzoną żelatynę. Łączymy wszystkie składniki. Tak powstałą masę przelewamy na biszkopt ułożony w formie. Wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyciągamy i przykrywamy drugim krążkiem biszkoptu. Ponownie chowamy do lodówki. W międzyczasie przygotowujemy masę kremową.
    Masa kremowa
    Jogurt miksujemy z serem mascaropne oraz słodzidłem. Dekorujemy wierzch naszego tortu. Dodatkowo wierzch posypujemy chipsami kokosowymi lub wiórkami kokosowymi.

Porady

Składniki podane na formę o średnicy 16 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Kokos Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować