Sernik stracciatella z truskawkami na zimno

4.45 (167 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Na letnie upały najlepszym deserem będzie ciasto bez pieczenia. Z racji tego, że uwielbiamy serniki, tym razem padło na sernik stracciatella z truskawkami. Jest pyszny, delikatny, z lekkim posmakiem mleka w proszku i wykończony orzeźwiającą galaretką.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:

    250g herbatników

    120g masła

    tabliczka gorzkiej czekolady


    Sernik:

    1 kg serka z wiaderka

    330 ml śmietanki 30%

    1 szkl mleka w proszku

    5 łyżek cukru pudru

    5 łyżek żelatyny

    1/3 szkl wody

    łyżeczka ekstraktu waniliowego

    1/2 tabliczki gorzkiej czekolady


    2 galaretki truskawkowe

    ok 400 g truskawek
Wystaw ocenę:

4.45 (167 ocen)

Sernik stracciatella z truskawkami na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód: Herbatniki bardzo drobno pokruszyć. Masło roztopić, czekoladę rozpuścić i wymieszać z ciasteczkami. Mamy otrzymać konsystencję mokrego piasku. Spód tortownicy (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz. Wsypać ciasteczka, wyrównać i uklepać. Spód schłodzić w lodówce.


    Sernik: Żelatynę wymieszać z zimną wodą, odstawić na chwilę do napęcznienia. Podgrzać do rozpuszczenia, przestudzić. Zimną śmietanę ubić na sztywno. W misce miksera umieścić ser, mleko w proszku, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Zmiksować. Pod koniec dodać ubitą śmietankę i żelatynę. Czekoladę zetrzeć na tarce i wymieszać z masą serową. Wylać na schłodzony spód z ciasteczek. Na serniku poukładać truskawki, część z nich można lekko wcisnąć w masę serową. Sernik wstawić do lodówki na godzinę do stężenia.


    Galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody, ostudzić i odstawić aż zacznie tężeć. Wylać na schłodzony sernik. Odstawić do lodówki na kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Ser biały Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować