Jeżynowa kaczka z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 6 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Kaczka z glazurą jeżynową i nadzieniem z jablek i jeżyn. Soczysta, chrupiąca, nic tylko zajadać ze smakiem.Kwaskowe jeżyny idealnie pasują do kaczki.

  • 6 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 tusza kaczki około 2 kilo
    1 gruszka
    2 jabłka
    250 g jeżyn
    1 łyżka soli
    pieprz
    1 łyżka majeranku
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    tymianek świeży
    estragon świeży
    3łyzki oleju rzepakowego
    3 łyżki octu winnego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Jeżynowa kaczka z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tusze z kaczki myję, osuszam, odcinam szyję. Do miseczki przesypuję sól, dodaję pieprz, czosnek sprasowany, majeranek, ocet winny, olej.Marynatą nacieram kaczkę w środku i na zewnątrz. Cebulę kroję w piórka i wkładam do środka kaczki. Odstawiam w naczyniu na noc do lodówki. 50 g jeżyn miksuję blenderem i przecieram przez sito. Mus odstawiam na razie. Jabłka, gruszkę obieram i kroję na cząstki, nadziewam z resztą jeżyn kaczkę. Spinam szpilkami. Kaczkę wstawiam do brytfanny wysmarowanej oliwą, dodaję tymianek, estragon i wstawiam do nagrzanego piekarnika góra dól na 200 stopni na godzinę, potem zmniejszam na 180 stopni i smaruję kaczkę sosem jeżynowym i piekę jeszcze 30 minut. Po tym czasie odkrywam kaczkę i smaruje ponownie sosem jeżynowym. Robię tak ze trzy razy. Piekę jeszcze kolejne 30 minut. W sumie kaczka piekła się dwie godziny. Kaczkę pieczę się tyle ile ona waży.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Jeżyny Kaczka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować