Kaczka pieczona z jabłkami

4.96 (185 ocen)

Najprostsze i najsmaczniejsze wydanie kaczki, to pieczona kaczka z jabłkami. Przygotowanie takiej kaczki wymaga od nas tylko natarcia kaczki solą, majerankiem i sokiem z cytryny wieczorem, a na następny dzień kilka jabłuszek i czosnek do środka i do piekarnika. Kaczka z jabłkami to doskonały pomysł na odświętny obiad.

Składniki:

  • 2,5 kg świeżej kaczki
    około 5 łyżek majeranku + 1 łyżeczka do posypania jabłek
    sok z 1/2 cytryny
    sól (około 2 łyżki)
    pieprz mielony
    2 łyżeczki mielonej kolendry
    2 -3 średnie jabłka np. antonówka lub szara reneta
    4 ząbki czosnku
    1 łyżka masła klarowanego lub oleju (do posmarowania formy)
Wystaw ocenę:

4.96 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka pieczona z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaczkę umyć, oczyścić z wszelkich pozostałości piór, odkroić ostre końcówki skrzydełek i szyję.
  • 2. Kaczkę natrzeć (wklepać, wmasować w mięso) z zewnątrz i od środka dokładnie solą, majerankiem i sokiem z cytryny. Przykryć i wstawić do lodówki na 5 - 6 godzin, a najlepiej na całą noc by się zamarynowała.
  • 3. Na godzinę przed pieczeniem wyjąć kaczkę z lodówki. Do środka włożyć jabłka bez gniazd nasiennych, pokrojone w ćwiartki i wymieszane z majerankiem i obranym, drobno pokrojonym czosnkiem.
  • 4. Kaczkę zaszyć z góry i z dołu wykałaczkami, aby w czasie pieczenia nie wypłynęły jabłka.
  • 5. Kaczkę oprószyć pieprzem i kolendrą.
    Włożyć do dużej formy lub brytfanki delikatnie wysmarowanej tłuszczem, ułożyć na plecy, wsuwając pod nie końce skrzydełek i nóżek, aby zbyt mocno się nie zapiekły.
  • 6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 2 - 2,5 godziny (czas zależy jak duża jest kaczka, ile waży tyle samo czasu piec). Gdy z kaczki zacznie wytapiać się tłuszcz, to polewać nim co pewien czas jej wierzch.
  • 7. Pod koniec pieczenia będzie widać, że z kaczki tłuszcz już prawie nie wycieka, a ona sama jest dobrze zarumieniona. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim kaczkę na około 5 minut by odpoczęła.
  • 8. Podawać według uznania, ja lubię z pieczonymi ziemniakami i buraczkami.

Porady

Pieczona kaczka z jabłkami to pomysł na efektowny obiad - kaczka faszerowana jabłkami i czosnkiem doskonale smakuje i pięknie prezentuje się na stole. Wybierzmy dobrą odmianą jabłek i najlepiej wiejską kaczkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować