KACZKA PIECZONA Z JABŁKAMI I POMARAŃCZAMI

4.46 (160 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Z notatnika mojej mamy i starego zeszytu Babci powstał taki oto przepis. Od babci pożyczyłam wersję z jabłkami, od mamy z pomarańczami, wyszło super ;)
Kaczuszka miała swoje pięć minut w programie Ewa Gotuje, w którym to brałam udział.

  • 4 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • tuszka kaczki- ok. 2,5 kg
    1 duże jabłko kwaskowate
    1 duża pomarańcza
    sól, pieprz
    majeranek
    4 plastry masła
Wystaw ocenę:

4.46 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaczkę myjemy, osuszamy. Cała kaczkę wewnątrz i zewnątrz dokładnie nacieramy solą, pieprzem oraz majerankiem. Odstawiamy na min 12 godz, aby mięso przeszło przyprawami.
    Jabłka obieramy, pomarańczę również. Owoce kroimy na ćwiartki, cząstki, z pomarańczy usuwamy białe błonki. Majerankiem posypujemy dość obficie owoce, po czym wkładamy je do wnętrza kaczuszki. Wykałaczkami spinamy kaczkę, aby zachować aromat i soki owocowe wewnątrz mięsa. Na wierzch kaczki układamy plastry masła.
    Kaczkę pieczemy w worku lub brytfanie. Najpierw przez godzinę w temp 200 st, następnie temp zmniejszamy do 170, pieczemy kolejna godzinę. Po tym czasie mięsko odkrywamy, zrumieniamy z wierzchu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Jabłka Kaczka Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować