Jesienna rozgrzewająca zupa z kabaczka

4.5 (142 ocen)

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Sezonowa zupa z kabaczka, słodkich pomarańczy, króla polskich warzyw - ziemniaka, aromatycznej cebuli, wyrazistego czosnku, z dodatkiem cytrusowego imbiru, miodu, z nutą ostrości papryczki chilli świetnie smakuje i idealnie rozgrzewa w chłodne, jesienne dni.

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 750g kabaczka
    2 marchewki
    4 ziemniaki
    3 pomarańcze
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1,3l bulionu drobiowego
    2 łyżeczki mielonego kardamonu
    1 łyżeczka startego świeżego imbiru
    1 łyżka miodu
    szczypta chilli
    2 łyżki oleju
    natka z pietruszki
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Jesienna rozgrzewająca zupa z kabaczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kabaczek i ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
  • Jesienna rozgrzewająca zupa z kabaczka 2. Marchew obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę, a cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
  • Jesienna rozgrzewająca zupa z kabaczka 3. Pomarańcze obrać ze skóry i wyfiletować tak aby pozbyć się błonek, miąższ pokroić w kostkę.
  • Jesienna rozgrzewająca zupa z kabaczka 4. Cebulę i czosnek zeszklić na oleju, dodać marchew, pomarańcze, kabaczek i chwilę smażyć. Następnie wlać bulion, dodać pokrojone ziemniaki, starty imbir, kardamon i gotować do miękkości warzyw. Po tym czasie zupę doprawić miodem, chilli, solą oraz pieprzem.
  • Jesienna rozgrzewająca zupa z kabaczka 5. Zupę podawać posypaną natką z pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować