REKLAMA

Charczo - pasterska zupa rozgrzewająca

wyświetlono: 3949 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 2

Trudno powiedzieć, czy to jeszcze zupa, czy już gulasz. Oryginalny przepis pochodzi z Gruzji. Moja wersja dostosowana jest do naszych warunków. Zupa jest bardzo gęsta, treściwa o wyrazistym smaku. Najlepiej podawać w miseczkach, żeby była jak najdłużej gorąca. Należy popijać czerwonym winem.

opublikowany: 01.12.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 2 godz. 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • duża cebula
    6 ząbków czosnku
    6 łyżek oleju rzepakowego
    500 g mięsa wołowego ( goleń )
    marchewka
    pietruszka
    1/4 selera
    puszka pomidorów krojonych 400 g
    3 papryki czerwone
    1/2 papryczki chili z pestkami
    200 g koncentratu pomidorowego
    2 jabłka
    100 g mąki migdałowej ( mogą być mielone migdały albo orzechy włoskie, laskowe )
    50 g płatków migdałowych
    100 g ryżu
    łyżka majeranku
    łyżka słodkiej papryki
    łyżka tymianku
    łyżka kolendry
    pieprz młotkowany z kolendrą
    2-3 łyżki cukru
    2-3 łyżki octu
    sól do smaku
    natka pietruszki
Ocena:

(średnia 4.75 z 4 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu.
    Mięso dokładnie umyć, pokroić na małe kawałki. Ułożyć na talerzu , posolić i pozostawić w lodówce na ok 20 min.
    Obraną cebulę i pokrojoną w kostkę zeszklić razem z czosnkiem pokrojonym też w kostkę na oleju rzepakowym. Dodawać stopniowo mięso. Smażyć, mieszać aż mięso straci surowość.
    Dodać marchewkę, pietruszkę i selera starte na tarce na grubych oczkach. Zalać wrzątkiem ok 2 l. Gotować na wolnym ogniu ok 60 min. Od czasu do czasu pomieszać.
    Dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i pokrojone w kostkę, pozbawione gniazda nasiennych papryki. Jedynie papryczkę chili pokroić z nasionami. Dodać jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę. Gotować cały czas na wolnym ogniu ok 30-40 min.
    Dodać przyprawy. Sól do smaku. Zagęścić mąką migdałową, płatkami migdałowymi i ugotowanym ryżem. Jeszcze raz doprowadzić do zagotowania i rozlewać/rozkładać do miseczek. Oprószyć obficie posiekaną natką pietruszki.
    Danie podawać z lampką czerwonego wina.
    Smacznego.

Notka redakcyjna

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Charczo - pasterska zupa rozgrzewająca wg ewaeu Dodane przez: rena123


Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: malesia3 077

Gruzińska zupa charczo

Pyszna , pożywna zupa .Mojemu Mężusiowi i Córci bardzo smakowała .

kategoria: Zupy opublikowany: 12.09.2015 | wyświetlono: 4884 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: PolskaGotuje PolskaGotuje

Diabelska zupa gruzińska Charczo

Coś dla amatorów oryginalnych połączeń smakowych opartych na fantazyjnych pikantnych zupach

kategoria: Zupy opublikowany: 17.05.2011 | wyświetlono: 4162 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: Gregorhspeed DSC_1166

Zupa pasterska

Kuchnia węgierska. Bardzo aromatyczna ,smaczna i pożywna zupa

kategoria: Zupy opublikowany: 19.01.2014 | wyświetlono: 1255 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE