Charczo - pasterska zupa rozgrzewająca

4.31 (13 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Trudno powiedzieć, czy to jeszcze zupa, czy już gulasz. Oryginalny przepis pochodzi z Gruzji. Moja wersja dostosowana jest do naszych warunków. Zupa jest bardzo gęsta, treściwa o wyrazistym smaku. Najlepiej podawać w miseczkach, żeby była jak najdłużej gorąca. Należy popijać czerwonym winem.

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • duża cebula
    6 ząbków czosnku
    6 łyżek oleju rzepakowego
    500 g mięsa wołowego ( goleń )
    marchewka
    pietruszka
    1/4 selera
    puszka pomidorów krojonych 400 g
    3 papryki czerwone
    1/2 papryczki chili z pestkami
    200 g koncentratu pomidorowego
    2 jabłka
    100 g mąki migdałowej ( mogą być mielone migdały albo orzechy włoskie, laskowe )
    50 g płatków migdałowych
    100 g ryżu
    łyżka majeranku
    łyżka słodkiej papryki
    łyżka tymianku
    łyżka kolendry
    pieprz młotkowany z kolendrą
    2-3 łyżki cukru
    2-3 łyżki octu
    sól do smaku
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.31 (13 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa gulaszowa

Charczo - pasterska zupa rozgrzewająca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu.
    Mięso dokładnie umyć, pokroić na małe kawałki. Ułożyć na talerzu , posolić i pozostawić w lodówce na ok 20 min.
    Obraną cebulę i pokrojoną w kostkę zeszklić razem z czosnkiem pokrojonym też w kostkę na oleju rzepakowym. Dodawać stopniowo mięso. Smażyć, mieszać aż mięso straci surowość.
    Dodać marchewkę, pietruszkę i selera starte na tarce na grubych oczkach. Zalać wrzątkiem ok 2 l. Gotować na wolnym ogniu ok 60 min. Od czasu do czasu pomieszać.
    Dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i pokrojone w kostkę, pozbawione gniazda nasiennych papryki. Jedynie papryczkę chili pokroić z nasionami. Dodać jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę. Gotować cały czas na wolnym ogniu ok 30-40 min.
    Dodać przyprawy. Sól do smaku. Zagęścić mąką migdałową, płatkami migdałowymi i ugotowanym ryżem. Jeszcze raz doprowadzić do zagotowania i rozlewać/rozkładać do miseczek. Oprószyć obficie posiekaną natką pietruszki.
    Danie podawać z lampką czerwonego wina.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować