REKLAMA

Jajka po szkocku w panierce chlebowej z łososiem

wyświetlono: 35 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Super propozycja na śniadanie .Bardzo sycące danie i łosoś w panierce, jest wyraźnie wyczuwalny.

opublikowany: 26.08.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 7 osób
  • 20 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 jajek
    3 podsuszone bułki kajzerki (albo 150 g pieczywa tostowego)
    300 g łososia wędzonego
    1 pęczek natki pietruszki
    1/3 łyżeczki kolendry
    sól, pieprz ziołowy
    olej do głębokiego smażenia
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. 8 jajek gotuję na miękko. Studzę zimną wodą i obieram (róbcie to delikatnie by się nie rozpadły).
    Bułki lub chleb warto by były przynajmniej lekko podsuszone. Muszę je zmielić więc takie zwyczajniej łatwiej. Używam normalnie maszynki do mięsa lub siekam bardzo drobno, tak by powstała panierka.
    1/3 panierki odkładam na koniec do miski, a resztę mieszam z dwoma surowymi jajkami, porwanym na kawałki łososiem, i natką pietruszki. Dodaję kolendrę, sól i pieprz. Wszystko, za pomocą blendera lub miksera, rozcieram na gładką masę.
    Masę dzielę na 16 części i zwilżonymi dłońmi robiąc w rękach z masy placki, układam jajko na jednym placku i przykrywam drugim. Delikatnie oblepiam masą każde jajko z wszystkich stron.
    Oblepione masą jajka obtaczam w reszcie bułki.
    Smażę jajka na głębokim tłuszczu przez 2-3 min, do uzyskania złotej barwy, obracając co jakiś czas. Wyjmuję z oleju za pomocą łyżki cedzakowej i odsączam z tłuszczu na ręcznikach papierowych. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: zzewa IMG_20200912_181903

Jajka po szkocku

smaczne jajka po szkocku na świąteczny obiad

kategoria: Dania główne jajko opublikowany: 11.01.2016 | wyświetlono: 423 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: boje_sie_motyli boje_sie_motyli

Jajka po szkocku

Gotowane jajko obtoczone w mięsie mielonym pachnącym musztardą w złocistej panierce

kategoria: Przystawki opublikowany: 23.03.2013 | wyświetlono: 392 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE