Jajka po szkocku w panierce chlebowej z łososiem

5 (2 ocen)

  • 20 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Super propozycja na śniadanie .Bardzo sycące danie i łosoś w panierce, jest wyraźnie wyczuwalny.

  • 20 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 jajek
    3 podsuszone bułki kajzerki (albo 150 g pieczywa tostowego)
    300 g łososia wędzonego
    1 pęczek natki pietruszki
    1/3 łyżeczki kolendry
    sól, pieprz ziołowy
    olej do głębokiego smażenia
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Jajka na twardo

Jajka po szkocku w panierce chlebowej z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 8 jajek gotuję na miękko. Studzę zimną wodą i obieram (róbcie to delikatnie by się nie rozpadły).
    Bułki lub chleb warto by były przynajmniej lekko podsuszone. Muszę je zmielić więc takie zwyczajniej łatwiej. Używam normalnie maszynki do mięsa lub siekam bardzo drobno, tak by powstała panierka.
    1/3 panierki odkładam na koniec do miski, a resztę mieszam z dwoma surowymi jajkami, porwanym na kawałki łososiem, i natką pietruszki. Dodaję kolendrę, sól i pieprz. Wszystko, za pomocą blendera lub miksera, rozcieram na gładką masę.
    Masę dzielę na 16 części i zwilżonymi dłońmi robiąc w rękach z masy placki, układam jajko na jednym placku i przykrywam drugim. Delikatnie oblepiam masą każde jajko z wszystkich stron.
    Oblepione masą jajka obtaczam w reszcie bułki.
    Smażę jajka na głębokim tłuszczu przez 2-3 min, do uzyskania złotej barwy, obracając co jakiś czas. Wyjmuję z oleju za pomocą łyżki cedzakowej i odsączam z tłuszczu na ręcznikach papierowych. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Chleb tostowy Natka pietruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować