JAJKA PO SZKOCKU

4.5 (4 ocen)

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Jajka po szkocku to proste, smaczne i niedrogie w przygotowaniu danie na stół wielkanocny. można użyć dowolnego mięsa mielonego. jako dodatek sprawdzi się sos pieczarkowy, tatarski, buraczki czerwone oraz kluski śląskie.

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek
    •500g mięsa mielonego
    •1 cebula
    •1 ząbek czosnku
    •kilka gałązek koperku
    •kilka gałązek natki pietruszki
    •1 łyżka musztardy
    •1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
    •sól, pieprz
    •5 plastrów bekonu
Wystaw ocenę:

4.5 (4 ocen)

Zobacz również:

Jajka faszerowane

Jajka po szkocku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotować (gotowałam 2-2,5 minuty). Cebulę oraz czosnek pokroić w drobną kostkę. Mięso umieścić w misce, dodać wszystkie pozostałe składniki i wyrobić masę jak na kotlety mielone. Podzielić na 5 równych części(każda po 110g). Na dłoni rozpłaszczyć cienki placek z mięsa, położyć jajko i obtoczyć mięsną masą, tak aby z każdej strony było zakryte. Gotowe jajka obtoczyć w plaster bekonu. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180°C, piec około 40minut. Podawać z sosem pieczarkowym lub buraczkami czerwonymi. Idealnie pasuje też sos tatarski lub musztardowy.
    Smacznego.
    Filmik do przepisu znajdziesz na kanale YouTube https://youtu.be/WDpPGH8Vm9g
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mięso mielone Bekon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować