Jajka po Szkocku

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Danie ma mało wspólnego ze Szkocją,odbiega od oryginalnego przepisu,wołowiny brak,nie smażyłam na głębokim tłuszczu,bardzo syte klopsy z jajem po prostu ;-)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 szt.
    5 ugotowanych jajek
    500 g mięsa mielonego wieprzowego+1 jajko
    pół cebuli
    czerstwa mała bułka
    sól i pieprz do smaku
    1 łyżka majeranku
    ulubione przyprawy do mielonego
    Dodatkowo:
    mąka do obtoczenia
    1 jajko
    bułka tarta
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Klops Jajko

Jajka po szkocku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jajka po Szkocku. 1. Jajka ugotować na twardo,obrać.
    Bułkę zalać ciepłą wodą,gdy namięknie odsączyć z nadmiaru wody i wrzucić do mięsa,zetrzeć na tarce cebulę,wbić jajo,dodać przyprawy,wyrobić ręką(gdyby mięso było zbyt luźne można dać 1,2 łyżki kaszy manny),następnie ręce zwilżyć pod bieżącym strumieniem wody i formować klopsy,każdy klops spłaszczyć na dłoni,na środku ułożyć ugotowane jajko,i obłożyć je mięsem mielonym,wyjdzie pokaźna kula,obtoczyć w mące,rozbełtanym jajku,bułce tartej
  • Jajka po Szkocku. 2. i obsmażyć na średnim ogniu,na patelni z olejem.
    Obsmażone klopsy z jajem ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową
  • Jajka po Szkocku. 3. i wstawić na 10-15 min.do piekarnika,piec w temp.180 C.
    Podawać z ulubionymi dodatkami do obiadu,jak i również na zimno,na kanapki.

Porady

Do mięsa mielonego można dodać garść posiekanej natki pietruszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mięso mielone Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować