Jajka pieczone z warzywami i fistaszkami

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jajka na twardo z piekarnika w pysznej warzywnej oprawie z dodatkiem orzeszków ziemnych. Potrawa świetnie smakuje na ciepło oraz na zimno. Można ją podać w formie potrawki z kaszą, ryżem, makaronem czy ziemniakami. Na zimno świetnie zajadać ją z ciemnym pieczywem. Jajka z piekarnika warto przygotować z okazji Świąt Wielkiej Nocy i tym samym smacznie zaskoczyć domowników oraz gości.

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 16 jajek ugotowanych na twardo
    250 g pomidorów koktajlowych (np. słodka odmiana – żółte śliwkowe)
    1 nieduża czerwona papryka (160 g)
    1 średnia obrana marchewka (115 g)
    1 duża obrana biała cebula (150 g)
    1 średnia obrana czerwona cebula (100 g)
    2 łyżki posiekanej bazylii
    2 łyżki posiekanego lubczyku
    4 łyżki prażonych orzechów ziemnych
    2 łyżki wody
    2 kopiaste łyżki chrzanu konserwowego ze słoika
    2 kopiaste łyżki ketchupu pikantnego
    3 łyżki oliwy lub oleju
    1 – 2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka ciemnego sosu sojowego
    1 łyżeczka oregano suszonego
    ½ łyżeczki estragonu suszonego
    ½ łyżeczki potłuczonych goździków
    1 kopiasta łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
    ½ łyżeczki mielonych nasion kozieradki
    ¼ łyżeczki cynamonu mielonego
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jajka pieczone z warzywami i fistaszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jajka pieczone z warzywami i fistaszkami 1. Pomidory przekroić na połówki, pozbawioną nasion paprykę pokroić w kostkę, marchewkę oraz obie cebule rozdrobnić na ćwierćplastry. Ww. warzywa przełożyć do miski. Dołożyć chrzan i ketchup. Wlać wodę, oliwę/olej, sok z cytryny i sos sojowy. Wsypać oregano, estragon, goździki, paprykę w proszku, owoce kolendry, nasiona kozieradki, cynamon oraz do smaku – sól i pieprz. Zawartość miski dokładnie wymieszać.
  • Jajka pieczone z warzywami i fistaszkami 2. Następnie dodać obrane ze skorupek jajka i wsypać orzechy – ponownie wymieszać.
  • Jajka pieczone z warzywami i fistaszkami 3. Całość przełożyć do formy (29 x 39) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec bez przykrycia 30 min w temp. 200⁰C. Po tym czasie formę wyjąć z piekarnika, do upieczonych składników dołożyć posiekaną zieleninę i dokładnie wymieszać. Podawać na ciepło lub na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować