Patisony w śmietanie z warzywami i orzechami

  • wyświetlono: 382 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Potrawka warzywna z patisonów z dodatkiem warzyw i prażonych orzeszków ziemnych, a całość duszona w śmietanie. Świetny dodatek do obiadu – smaczny i aromatyczny. Potrawka nadaje się do podania zarówno na ciepło, jak i na zimno.

P10
  • 6 porcje
  • 40min
  • Łatwy

Składniki

550 g patisonów
300 g pomidorków koktajlowych (np. słodkie odmiany – gruszkowe żółte i czerwone)
200 g obranej marchewki
1 duża biała cebula (150 g)
3 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
100 g prażonych orzeszków ziemnych
2 łyżki oliwy lub oleju
200 g śmietany 18%
1/5 szklanki wody
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki jasnego sosu sojowego
½ łyżeczki całych goździków
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
½ łyżeczki mielonego cynamonu
szczypta chilli w proszku
sól do smaku
pieprz biały mielony do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Patisony w śmietanie z warzywami i orzechami

  • Patisony w śmietanie z warzywami i orzechami1. W rondlu rozgrzać oliwę/olej, dodać pokrojoną w półplastry marchewkę, obraną i pokrojoną w półtalarki cebulę, obrany i posiekany czosnek oraz przyprawy – goździki, gałkę muszkatołową, cynamon, chilli. Składniki smażyć 1 – 2 min, aż będą szkliste. Następnie dołożyć pokrojone na małe kawałki patisony i jeszcze chwilę smażyć. Do zawartości rondla wlać wodę, sok z cytryny i sos sojowy. Całość dusić 10 min. Po tym czasie dodać pokrojone na połówki pomidorki oraz orzechy i dusić kolejne 10 min.
  • Patisony w śmietanie z warzywami i orzechami2. Na końcu do potrawki dołożyć śmietanę i natkę pietruszki, wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać. Potrawę doprawić do smaku solą oraz białym pierzem. Podawać na ciepło lub na zimno.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

przystawkaleczoPomidorycynamonczosnekpomidorki koktajlowemarchewkapotrawkaoliwanatka pietruszkisok z cytrynyśmietanapatisonykolacjaobiadna ciepłogałka muszkatołowaprostena zimnoorzeszki ziemnechillitaniepikantnegoździkido obiaduorientalnena ostroz orzechamikorzennewarzywnabiała cebulaaromatycznedodatekduszonkaprażone orzechybiały pieprzczerwoneżółteprzepis_miesiąca1000orzeszki arachidowegruszkowejasny sos sojowyw śmietanie

Komentarze

Podobne przepisy

Frytki z selera i innych warzyw

Dodane przez: Di bloguje

Frytki z selera i innych warzyw

To moje ulubione frytki warzywne....

Lekka potrawka z kaszy gryczanej i warzyw

Dodane przez: Aneta_77

Lekka potrawka z kaszy gryczanej i warzyw

Szybkie, pyszne danie z kaszy gryczanej

Kotlety z twarogu, kuskusu perłowego i warzyw

Dodane przez: kuchenny świat

Kotlety z twarogu, kuskusu perłowego i warzyw

Zapraszam na smaczne, wegetariańskie...

Ryż z warzywami

Dodane przez: Anyzkowo

Ryż z warzywami

świetne danie jako dodatek do mięsa...

Młode marchewki z mozzarellą i karmelizowanym orzechami ze słonecznikiem

Dodane przez: Martyna1991

Młode marchewki z mozzarellą i karmelizowanym...

Uwielbiam bogactwo smaków młodych...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE