Potrawka warzywna z patisonów z dodatkiem warzyw i prażonych orzeszków ziemnych, a całość duszona w śmietanie. Świetny dodatek do obiadu – smaczny i aromatyczny. Potrawka nadaje się do podania zarówno na ciepło, jak i na zimno.
40 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
550 g patisonów
300 g pomidorków koktajlowych (np. słodkie odmiany – gruszkowe żółte i czerwone)
200 g obranej marchewki
1 duża biała cebula (150 g)
3 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
100 g prażonych orzeszków ziemnych
2 łyżki oliwy lub oleju
200 g śmietany 18%
1/5 szklanki wody
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki jasnego sosu sojowego
½ łyżeczki całych goździków
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
½ łyżeczki mielonego cynamonu
szczypta chilli w proszku
sól do smaku
pieprz biały mielony do smaku
Patisony w śmietanie z warzywami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondlu rozgrzać oliwę/olej, dodać pokrojoną w półplastry marchewkę, obraną i pokrojoną w półtalarki cebulę, obrany i posiekany czosnek oraz przyprawy – goździki, gałkę muszkatołową, cynamon, chilli. Składniki smażyć 1 – 2 min, aż będą szkliste. Następnie dołożyć pokrojone na małe kawałki patisony i jeszcze chwilę smażyć. Do zawartości rondla wlać wodę, sok z cytryny i sos sojowy. Całość dusić 10 min. Po tym czasie dodać pokrojone na połówki pomidorki oraz orzechy i dusić kolejne 10 min.
2.Na końcu do potrawki dołożyć śmietanę i natkę pietruszki, wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać. Potrawę doprawić do smaku solą oraz białym pierzem. Podawać na ciepło lub na zimno.
Komentarze