Sałatka warzywna z lekko podduszonym kalafiorem, który zachowuje swoją chrupkość. Danie urozmaica dodatek żółtego sera i prażonych ziaren słonecznika. Świetna propozycja na lekki, choć pożywny posiłek.
45 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1 nieduży oczyszczony kalafior (350 g)
300 g pomidorów koktajlowych (np. słodka odmiana - żółte gruszkowe)
2 większe ogórki gruntowe (łącznie 185 g)
1 większa zielona papryka (175 g)
150 g oczyszczonej cebuli dymki
3 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanej bazylii
2 łyżki posiekanej mięty
190 g żółtego sera
4 łyżki prażonych ziaren słonecznika łuskanego
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżki oliwy lub oleju
3 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżka soku z cytryny
¼ szklanki wody
1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
po ½ łyżeczki mielonych przypraw – kurkumy, nasion kozieradki, papryki słodkiej, cynamonu
¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz kolorowy mielony do smaku
Sałatka z chrupiącym kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać podzielonego na małe róże kalafiora, pokrojoną w plastry dymkę i następujące przyprawy – owoce kolendry, kurkumę, nasiona kozieradki, paprykę słodką, cynamon, gałkę muszkatołową, szczyptę soli, szczyptę cukru. Smażyć 1 – 2 min, mieszając. Następnie wlać wodę i całość dusić 10 min, często mieszając. Dołożyć koncentrat i wymieszać. Zawartość garnka wystudzić.
2.Do kalafiora z dodatkami dołożyć pokrojone na małe kawałki pomidorki, pokrojone w plastry ogórki, pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę paprykę oraz wsypać słonecznik.
3.Dodać pokrojony w kostkę żółty ser i posiekaną zieleninę, wlać sok z cytryny. Składniki wymieszać z dodatkiem śmietany. Na końcu sałatkę doprawić do smaku solą, cukrem i kolorowym pieprzem.
Komentarze