Jajka po grecku

4.5 (196 ocen)

Jajka w zaskakującym wydaniu - pyszne i zdrowe. Taką potrawą można mile zaskoczyć wegetarian niejedzących ryb, gdy podamy ją podczas kolacji wigilijnej. Danie sprawdzi się także jako propozycja na wielkanocnym stole. Jajka po grecku polecam również nie tylko od święta.

Składniki:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo

    Sos warzywny:
    270 g obranej marchewki
    140 g obranej pietruszki
    80 g obranego selera
    80 g pora
    1 biała cebula (60g)
    2/3 szklanki wody
    5 łyżek oleju
    6 łyżek koncentratu pomidorowego
    1 łyżka tymianku suszonego
    sok z cytryny do smaku (ewentualnie ocet)
    cukier do smaku
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku

    Dekoracja:
    jajko na twardo
    marchewka
    por
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Jajka po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jajka po grecku 1. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Pora i cebulę posiekać. Warzywa przełożyć do garnka, dodać olej. Całość podlać wodą i dusić 20 min, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, tymianek i sok z cytryny. Dusić jeszcze około 5 min - do miękkości. Sos doprawić do smaku. Wystudzić.
  • Jajka po grecku 2. Jajka obrać ze skorupek i przekroić na połówki. Naczynie lub salaterkę wyłożyć połową sosu, następnie ułożyć połówki jajek (stroną przekrojoną ku górze), na to natomiast pozostały sos. Dowolnie udekorować (u mnie wg opisu).
  • Jajka po grecku 3. Potrawę podawać schłodzoną. Najlepiej smakuje następnego dnia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować