Korzenna sałatka ziemniaczana z warzywami, jajkami i rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Sałatka ziemniaczana z dodatkiem kolorowych warzyw, świeżych ziół, jaj gotowanych na twardo i rodzynków oraz z bardzo ciekawą smakowo nutą przypraw korzennych. Ponadto sałatkę uzupełnia orientalny akcent w postaci proszku curry.

  • 35 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 850 – 900 g obranych, gotowanych ziemniaków (mogą być pozostałe z obiadu)
    300 g ogórków gruntowych
    1 duża czerwona papryka (240 g)
    1 duża obrana marchewka (150 g)
    2 średnie obrane czerwone cebule (łącznie 150 g)
    3 kopiaste łyżki posiekanego szczypiorku
    2 łyżki posiekanej bazylii
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    5 dużych jajek ugotowanych na twardo
    60 g rodzynków
    2 łyżki oliwy lub oleju
    3 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
    2 łyżki soku z cytryny
    3 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego
    ¼ szklanki wody
    5 całych goździków
    1 łyżeczka mielonej białej gorczycy
    ½ łyżeczki kminku mielonego
    ½ łyżeczki mielonych nasion kozieradki
    ½ łyżeczki imbiru mielonego
    ½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    szczypta chilli w proszku
    1 łyżeczka curry w proszku
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Korzenna sałatka ziemniaczana z warzywami, jajkami i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Korzenna sałatka ziemniaczana z warzywami, jajkami i rodzynkami 1. W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać pokrojoną w talarki marchewkę, posiekaną cebulę oraz przyprawy – goździki, gorczycę, kminek, nasiona kozieradki, imbir, słodką paprykę, chilli, curry, szczyptę cukru. Smażyć 1 – 2 min, mieszając. Następnie dołożyć rodzynki, koncentrat i wlać wodę. Składniki dusić 5 min, mieszając, po czym wystudzić.
  • Korzenna sałatka ziemniaczana z warzywami, jajkami i rodzynkami 2. Do przygotowanej duszonki dodać pokrojone w małe cząstki ziemniaki, pokrojone w półplastry ogórki, pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę paprykę, obrane i posiekane jajka oraz zieleninę. Dołożyć śmietanę/jogurt, wlać sok z cytryny i całość dokładnie wymieszać. Sałatkę doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować