Sałatka ziemniaczana z dodatkiem kolorowych warzyw, świeżych ziół, jaj gotowanych na twardo i rodzynków oraz z bardzo ciekawą smakowo nutą przypraw korzennych. Ponadto sałatkę uzupełnia orientalny akcent w postaci proszku curry.
35 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
850 – 900 g obranych, gotowanych ziemniaków (mogą być pozostałe z obiadu)
300 g ogórków gruntowych
1 duża czerwona papryka (240 g)
1 duża obrana marchewka (150 g)
2 średnie obrane czerwone cebule (łącznie 150 g)
3 kopiaste łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanej bazylii
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
5 dużych jajek ugotowanych na twardo
60 g rodzynków
2 łyżki oliwy lub oleju
3 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
2 łyżki soku z cytryny
3 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego
¼ szklanki wody
5 całych goździków
1 łyżeczka mielonej białej gorczycy
½ łyżeczki kminku mielonego
½ łyżeczki mielonych nasion kozieradki
½ łyżeczki imbiru mielonego
½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej
szczypta chilli w proszku
1 łyżeczka curry w proszku
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Korzenna sałatka ziemniaczana z warzywami, jajkami i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać pokrojoną w talarki marchewkę, posiekaną cebulę oraz przyprawy – goździki, gorczycę, kminek, nasiona kozieradki, imbir, słodką paprykę, chilli, curry, szczyptę cukru. Smażyć 1 – 2 min, mieszając. Następnie dołożyć rodzynki, koncentrat i wlać wodę. Składniki dusić 5 min, mieszając, po czym wystudzić.
2.Do przygotowanej duszonki dodać pokrojone w małe cząstki ziemniaki, pokrojone w półplastry ogórki, pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę paprykę, obrane i posiekane jajka oraz zieleninę. Dołożyć śmietanę/jogurt, wlać sok z cytryny i całość dokładnie wymieszać. Sałatkę doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Komentarze