Pieczone warzywa z młodymi ziemniakami w roli głównej z dodatkiem pieczarek i suszonych pomidorów. Potrawa pachnąca ziołami i pełna aromatu przypraw korzennych.
1 godz. 20 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
650 g oskrobanych młodych ziemniaków
2 duże pomidory (łącznie 350 g)
300 g oczyszczonych pieczarek
2 większe białe cebule (łącznie 200 g)
3 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego lubczyku
2 łyżki posiekanej bazylii
1 łyżka posiekanej mięty
50 g suszonych pomidorów (produkt suszony – nie z zalewy)
3 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy
4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki jasnego sosu sojowego
4 łyżki ketchupu pikantnego
6 suszonych jagód jałowca
4 kulki ziela angielskiego
4 goździki
1 łyżeczka mielonej gorczycy białej
½ łyżeczki mielonego imbiru
½ łyżeczki mielonych nasion kozieradki
½ łyżeczki mielonej kurkumy
¼ łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżeczki cukru
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Pieczone warzywa z pieczarkami i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki pokroić na małe kawałki, świeże pomidory w kostkę, pieczarki na małe cząstki, a obraną cebulę i czosnek posiekać. Składniki przełożyć do miski. Dodać pokrojone suszone pomidory, posiekane zioła, wlać olej/oliwę, sok z cytryny i sos sojowy, dołożyć ketchup oraz wszystkie przyprawy – także do smaku.
2.Całość wymieszać dokładnie z dodatkiem jogurtu/śmietany, a następnie umieścić w naczyniu kamionkowym lub do zapiekania.
3.Piec pod przykryciem ok. 60 min (200 st. C) – do miękkości składników.
Komentarze