Gwiazdkowe pierniki z kolorowymi witrażykami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pierniki z kolorowymi szkiełkami z cukierkowych landrynek będą idealną ozdobą każdej choinki. Pachnące piernikiem, chrupiące ciasteczka wzbogacone słodkim witrażem to świetna propozycja świątecznych ciasteczek oraz znakomita mała niespodzianka dla bliskich.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300g mąki pszennej
    50g cukru pudru
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyżeczki przyprawy do piernika
    3 łyżeczki kakao
    1 jajko
    90g masła
    4 łyżki płynnego miodu
    220g kolorowych cukierków landrynek
    olej do wysmarowania formy

    Lukier:
    1 białko
    11-14łyżek cukru pudru w zależności od wielkości jajka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Gwiazdkowe pierniki z kolorowymi witrażykami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gwiazdkowe pierniki z kolorowymi witrażykami 1. Mąkę, cukier puder, sodę i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać przyprawę do piernika, kakao i dokładnie wymieszać. Następnie do suchych składników dodać jajko, roztopione masło i miód. Całość dokładnie wymieszać mikserem, a następnie przełożyć na stolnicę i wyrobić rękoma do gładkiego ciasta.
  • Gwiazdkowe pierniki z kolorowymi witrażykami 2. Ciasto rozwałkować na grubość około 4-5mm, podsypać mąką i wykroić foremkami kształty gwiazdki. W każdym pierniczku gwiazdki wykroić mniejszą foremką gwiazdy otwór (taki aby później móc włożyć tam cukierka).
  • Gwiazdkowe pierniki z kolorowymi witrażykami 3. Ciasteczka ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Gwiazdkowe pierniki z kolorowymi witrażykami 4. Każdy cukierek przekroić na 4 części. Pokrojone landrynki umieścić w gwiazdkowych, piernikowych otworach ciasteczek.
  • 5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10minut, a następnie pozostawić do całkowitego wystudzenia.
  • 6. Lukier:
    Do miski dodać białko i 12 łyżek cukru pudru, ubijać na najwyższych obrotach miksera, (w przypadku gdy lukier jest dość rzadki dodać pozostałą ilość cukru i ubijać aż do uzyskania odpowiedniej gęstości).
  • 7. Gotowym lukrem udekorować pierniczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (181 ocen)

Pierniki z karmelem 2

To może cię zainteresować