Pierniczki z witrażykami

5 (2 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Propozycja na smakowite pierniczki korzenne z landrynkowymi witrażykami, będą idealną dekoracją świątecznego stołu lub choinkową ozdobą, a także smakowitym urozmaiceniem bożonarodzeniowych słodkości :)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • - 300 g mąki pszennej typ 500 (wrocławskiej)
    - 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    - 150 g masła
    - 150 g cukru pudru
    - 200 g miodu
    - 2 jajka
    - 1 opakowanie przyprawy do piernika
    - 1 łyżka kakao
    - 0,5 łyżeczki cynamonu
    - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    - 2 łyżki mleka
    - 1 łyżka śmietany
    - 1 szczypta soli

    DODATKI:
    - kolorowe landrynki
    - białko (do posmarowania)
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Pierniczki

Pierniczki z witrażykami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Masło rozpuszczamy, delikatnie studzimy i dodajemy do niego miód oraz przyprawę korzenną. W szklance mieszamy sodę oczyszczoną ze śmietaną i mlekiem, a jajka ubijamy z cukrem pudrem i szczyptą soli. W dużej misce mieszamy obie mąki, kakao i cynamon, a następnie dodajemy mokre składniki: masło z miodem i przyprawami, jajka ubite z cukrem oraz sodę z mlekiem i śmietaną. Zagniatamy ciasto i wkładamy je na 2 dni do lodówki (można na dłużej).

    * nie przejmujmy się jeśli ciasto jest zbyt kleiste i rzadkie, gdyż po leżakowaniu w lodówce nabierze odpowiedniej konsystencji
  • 2 2. Po leżakowaniu rozwałkowujemy ciasto, podsypując je delikatnie mąką i wycinamy pierniczki za pomocą foremki, robiąc w każdym z nich mniejszy otwór. Pierniczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • 3 3. Każdy pierniczek smarujemy roztrzepanym białkiem, a w ich środku układamy kolorową landrynkę.

    * papier do pieczenia możemy wysmarować delikatnie masłem, co zapobiegnie ewentualnemu przyklejeniu się witrażyka.
  • 4 4. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 10 minut.

    Podczas pieczenia landrynki roztopią się i dokładnie wypełnią wnętrze pierniczków, dlatego po upieczeniu należy odstawić je do odpowiedniego stwardnienia witrażyka.

    Życzę smacznego! :)

Porady

Witrażyki po odpowiednim stężeniu zachowują się jak szybka, dlatego należy uważać, aby nie pękły. Pierniczki przeznaczone do konsumpcji przechowujemy w metalowej puszce. Z podanego przepisu można upiec także klasyczne pierniczki, które po upieczeniu odstawiamy do leżakowania wraz z kawałkiem świeżego jabłka (wtedy będą idealnie miękkie).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować