Miękkie pierniki drożdzowe

4.75 (236 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 40 min

Zdecydowanie wolę pierniki miękkie,dlatego tez piekę je częsciej.Smakują doskonale.Przepis dobry dla niecierpliwych osob, ktore nie lubią czekac, az pierniki zmiękną.Nie wymagaja dużo pracy, a smak wynagradza trud ich pieczenia.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
    2 dkg drożdży,
    1 jajko,
    2 łyzki miękkiego masła,
    1 łyżeczka sody,
    2 łyżki miodu,
    1 łyzeczka cynamonu,
    2-3 łyzeczki przyprawy do piernika,
    2 łyzki cieplego mleka,
    3/4 szklanki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.75 (236 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Ciastka Pierniczki

Miękkie pierniki drożdzowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drozdze rozpuszczamy w ciepłym mleku.Odstawiamy na 10 minut.
    Mąkę przesiewamy przez sitko wraz z cukrem pudrem,dodajemy sodę,cynamon i przyprawe do piernika.
    Miod rozpuszczamy z masłem i dodajemy do mąki,wbijamy jajko i wlewamy zaczyn z drozdzy.Wyrabiamy na jednolite ciasto.
  • pierniki 2. Ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę i rozwalkowujemy na gr ok 5 mm,foremką wycinamy dowolny kształt.Wykladamy na blaszke wylozona papierem do pieczenia.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach ok 8-10 minut.
    Po wystudzeniu mozemy posmarowac pierniki lukrem lub ozdobic w dowolny sposob.

Porady

Jesli ciasto rozwalkujemy zbyt cienko pierniki mogą byc twarde.Im grubsze tym lepsze. Z podanej porcji wychodzi ok 3 blaszek piernikow.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Drożdże Pierniczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_04-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować