Miękkie pierniki

4.93 (165 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

pyszne pierniki, które można przygotować przed samymi świętami.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    mąka puszysta tortowa Lubella 3 szk
    żółtka 4 szt
    białka 2 szt
    cukier 3/4 szk
    kakao 2 łyżki
    śmietana 18 proc 100 ml
    soda oczyszczona 2 łyżeczki
    przyprawa do piernika 2 łyżeczki
    miód 200 g
    masło 125 g
    Polewa:
    mleko 10 łyżek
    czekolada mleczna 100 g
Wystaw ocenę:

4.93 (165 ocen)

Zobacz również:

Piernik Ciastka Pierniczki

Miękkie pierniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód zagotować wraz z przyprawą do piernika. Zdjąć z ognia, dodać masło i mieszać do momentu aż masło roztopi się. Całość ostudzić. Śmietanę wymieszać z sodą i odstawić aby podwoiła swoją objętość. Białka ubić na pianę, dodawać małymi porcjami cukier. Następnie dodać żółtka i całość ponownie zmiksować. Masę wylać do mąki wymieszanej z kakao, wymieszać. Następnie dodać miód, ponownie wymieszać. Na koniec dodać śmietanę i ponownie wymieszać. Ciasto przykryć i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce.
    Po tym czasie ciasto posypać mąką i rozwałkować na grubość 3 - 4 mm. Za pomocą foremek wykrawać pierniki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać pierniczki. Piec 7 - 10 minut w temperaturze 180 stopni.
    Na koniec przygotować polewę. Mleko podgrzać, dodać połamaną czekoladę. Całość podgrzewać do momentu aż czekolada rozpuści się. Przygotowaną polewą posmarować pierniki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Pierniczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować