NORYMBERSKIE PIERNIKI

4.5 (192 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smaczne i miękkie od razu po upieczeniu pierniczki. Naładowane bakaliami- puszyste, pieczone na opłatkach, dzięki czemu nie przywierają do blachy i na dłużej zachowują świeżość.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 30 dkg mąki pszennej
    1/2 kostki masła
    17 dkg cukru
    3 jajka
    2 łyżki kakao
    15 dkg orzechów( drobno posiekanych)
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżeczki przyprawy korzennej
    250 ml mleka
    po 5 dkg kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
    5 dkg rodzynek
    5 dkg wiórków kokosowych
    ok. 35 okrągłych oblatów orkiszowych o średnicy 6-7 cm
    czekolada lub lukier do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Piernik Ciastka Pierniczki

Norymberskie pierniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło, cukier i jajka utrzeć mikserem na puszystą masę. Stopniowo dodawać wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną, kakao, zmielonymi orzechami, kandyzowaną skórką, rodzynkami i wiórkami kokosowymi. Na końcu dodać stopniowo mleko. Oblaty orkiszowe ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wyłożyć na nie łyżką dość grubą warstwę ciasta, pozostawiając mały odstęp od brzegu. ( 9 szt/ blachę) . Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, w temp. 180°C (grzałka góra- dół). Ciepłe pierniczki posmarować lukrem lub roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
    Pierniczki są od razu gotowe do spożycia.

Porady

pierniki można tez piec bez opłatków, pamiętając by zachować odstępy ( 9 szt/blachę)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik Cynamon Miód Przyprawy

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Wypróbuj też ten przepis na pierniki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować