Tradycyjny gulasz z łopatki wieprzowej z kluskami z dziurką. Smaczny obiad dla całej rodziny. Prosty przepis, szybkie gotowanie, dużo przyjemności z pałaszowania.
60 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na gulasz:
60-70 dkg łopatki wieprzowej bez kości
20 dkg boczku
2 cebule
1 duża papryka czerwona
1 marchew
1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
kilka liści laurowych i kulek ziela angielskiego
1 łyżeczka czosnku granulowanego
sól, pieprz do smaku
1 łyżka słodkiej papryki
sos sojowy do smaku
0,75 l bulionu lub wody
3 łyżki smalcu
4 łyżki mąki
Składniki na kluski śląskie:
1 kg obranych i ugotowanych ziemniaków
1 jajko
szczypta soli
około 1 szklanki mąki ziemniaczanej
Gulasz z kluskami śląskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gulasz z łopatki.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, na który wrzucamy pokrojony w kostkę boczek. Wysmażamy go i dodajemy mięso pokrojone w kostkę ok. 2 cm i obtoczone w mące.
Kiedy mięso się przyrumieni dodajemy do niego cebulę pokrojoną również w kostkę, następnie marchew startą na grubych oczkach i paprykę czerwoną rozdrobnioną.
W momencie, gdy mięso i warzywa się poduszą wsypujemy paprykę czerwoną mieloną, czosnek granulowany, sól, pieprz i dajemy koncentrat pomidorowy. Całość chwilę mieszamy.
Teraz wlewamy bulion lub wodę, sos sojowy, wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie.
Przykrywamy patelnię pokrywą i dusimy mięso godzinę, do miękkości.
Na koniec rozkłócamy 2 łyżki mąki w odrobinie wody i zagęszczamy nią gulasz.
2.Kluski śląskie.
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub bardzo dokładnie tłuczemy. Wkładamy do miski, wyrównujemy i dzielimy na cztery części. Jedną część odkładamy i w wolne miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dajemy z powrotem do miski odłożone ziemniaki oraz jajko i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto krótko, do połączenia składników. Następnie kulamy okrągłe kluski i palcem robimy w każdej dołek . Na gotującą się, posoloną wodę wrzucamy połowę wyrobionych klusek, lekko potrząsamy garnkiem i czekamy, aż wszystkie wypłyną na wierzch. Od tego momentu, na bardzo wolnym ogniu gotujemy je 3-4 minuty. Po tym czasie odcedzamy kluski i podajemy na stół.
3.Gulasz z łopatki wieprzowej z kluskami śląskimi gotowy!
Komentarze