Gulasz z kluskami śląskimi

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Tradycyjny gulasz z łopatki wieprzowej z kluskami z dziurką. Smaczny obiad dla całej rodziny. Prosty przepis, szybkie gotowanie, dużo przyjemności z pałaszowania.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na gulasz:
    60-70 dkg łopatki wieprzowej bez kości
    20 dkg boczku
    2 cebule
    1 duża papryka czerwona
    1 marchew
    1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
    kilka liści laurowych i kulek ziela angielskiego
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    sól, pieprz do smaku
    1 łyżka słodkiej papryki
    sos sojowy do smaku
    0,75 l bulionu lub wody
    3 łyżki smalcu
    4 łyżki mąki
    Składniki na kluski śląskie:
    1 kg obranych i ugotowanych ziemniaków
    1 jajko
    szczypta soli
    około 1 szklanki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Gulasz

Gulasz z kluskami śląskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • o 1. Gulasz z łopatki.

    Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, na który wrzucamy pokrojony w kostkę boczek. Wysmażamy go i dodajemy mięso pokrojone w kostkę ok. 2 cm i obtoczone w mące.

    Kiedy mięso się przyrumieni dodajemy do niego cebulę pokrojoną również w kostkę, następnie marchew startą na grubych oczkach i paprykę czerwoną rozdrobnioną.

    W momencie, gdy mięso i warzywa się poduszą wsypujemy paprykę czerwoną mieloną, czosnek granulowany, sól, pieprz i dajemy koncentrat pomidorowy. Całość chwilę mieszamy.

    Teraz wlewamy bulion lub wodę, sos sojowy, wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie.

    Przykrywamy patelnię pokrywą i dusimy mięso godzinę, do miękkości.

    Na koniec rozkłócamy 2 łyżki mąki w odrobinie wody i zagęszczamy nią gulasz.
  • o 2. Kluski śląskie.

    Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub bardzo dokładnie tłuczemy. Wkładamy do miski, wyrównujemy i dzielimy na cztery części. Jedną część odkładamy i w wolne miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dajemy z powrotem do miski odłożone ziemniaki oraz jajko i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto krótko, do połączenia składników. Następnie kulamy okrągłe kluski i palcem robimy w każdej dołek . Na gotującą się, posoloną wodę wrzucamy połowę wyrobionych klusek, lekko potrząsamy garnkiem i czekamy, aż wszystkie wypłyną na wierzch. Od tego momentu, na bardzo wolnym ogniu gotujemy je 3-4 minuty. Po tym czasie odcedzamy kluski i podajemy na stół.
  • o 3. Gulasz z łopatki wieprzowej z kluskami śląskimi gotowy!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować