Młoda kapusta z kluskami śląskimi

1 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jeśli macie jeszcze zapas starych ziemniaków, a tu na rynku uśmiecha się już młoda kapusta, to polecam takie danie :)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 1 kg ziemniaków
    mąka ziemniaczana
    1 młoda kapusta
    1/2 kg szynki wieprzowej
    1 słoik krojonych pomidorów
    1 cebula
    2 łyżki smalcu ze skwarkami
    1 łyżka posiekanego koperku
    sól, pieprz
    ulubione przyprawy do mięsa
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Młoda kapusta z kluskami śląskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę pokroić w kostkę i obsypać przyprawami. Cebulę obrać, posiekać i wrzucić razem ze smalcem do rondla. Kiedy cebula się zeszkli dodać mięso, obsmażyć, podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa.

    Kapustę poszatkować i kiedy mięso będzie miękkie dodać do rondla, kiedy zmniejszy objętość wlać pomidory, całość doprawić do smaku i gotować jeszcze 15-20 minut.

    Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie i wystudzić. Przecisnąć przez praskę, podzielić na 4 część, jedną wyjąć i w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać, a następnie formować kluski z dziurką. Wrzucić na osolony wrzątek i gotować 2 minuty od wypłynięcia. Kluski podawać z kapustą. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młoda kapusta Wieprzowina Ziemniaki Kapusta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować