Młoda kapusta z kluskami śląskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szynkę pokroić w kostkę i obsypać przyprawami. Cebulę obrać, posiekać i wrzucić razem ze smalcem do rondla. Kiedy cebula się zeszkli dodać mięso, obsmażyć, podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa.
Kapustę poszatkować i kiedy mięso będzie miękkie dodać do rondla, kiedy zmniejszy objętość wlać pomidory, całość doprawić do smaku i gotować jeszcze 15-20 minut.
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie i wystudzić. Przecisnąć przez praskę, podzielić na 4 część, jedną wyjąć i w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać, a następnie formować kluski z dziurką. Wrzucić na osolony wrzątek i gotować 2 minuty od wypłynięcia. Kluski podawać z kapustą. Smacznego :)
Komentarze