Rolady schabowe z kluskami śląskimi

4 (6 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Propozycja na pyszny niedzielny obiad - rolady schabowe z kiełbasą, cebulą i ogórkiem kiszonym, do tego kluseczki, czyli to co uwielbiamy, nie mówiąc już o kluskach, gdzie króluje zasada - trzy części ziemniaków i jedna część mąki ziemniaczanej - wtedy zawsze wychodzą :-) Zazwyczaj nie dodaję jajka do klusek, chociaż gdy mam dużo ziemniaków, to wtedy tak, przy mniejszej ilości ziemniaków jajko pomijam lub dodaję tylko żółtko. Rolady są bardzo proste i łatwe w przygotowaniu, więc zachęcam do wypróbowania przepisu :-)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Rolady
    8 plastrów schabu
    ok 150 g kiełbasy
    2 cebule
    2 ogórki kiszone
    sól, pieprz, musztarda
    olej i odrobina masła do smażenia
    2 liście laurowe
    3 ząbki czosnku
    5 ziaren ziela angielskiego

    Kluski śląskie
    dowolna ilość mącznych ziemniaków
    mąka ziemniaczana
    sól do smaku
    jajko opcjonalnie
Wystaw ocenę:

4 (6 ocen)

Rolady schabowe z kluskami śląskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rolady:

    Mięso mocno rozbić na cienkie płaty. Każdy doprawić z obu stron solą i pieprzem, z jednej strony posmarować musztardą. Kiełbasę, jedną cebulę i ogórki drobno pokroić, następnie porozkładać na plastrach mięsa. Każdy zwinąć w roladę i spiąć wykałaczkami lub związać nitką.

    W rondlu rozgrzać olej, dodać masło i na gorący tłuszcz ułożyć rolady. Smażyć z obu stron na rumiano. Następnie dodać listki laurowe, ziele angielskie, obrane ząbki czosnku i cebulę pokrojoną na ćwiartki. Zalać zimną wodą do wysokości mięsa, przykryć pokrywką i dusić do miękkości ok. 40-50 minut.

    Na koniec mięso wyjąć z rondla, z sosu wyjąć liście laurowe i ziele angielskie, a sos zlać do garnuszka i zblendować. Podgrzać w garnku i zagęścić mąką ziemniaczaną zmieszaną z wodą. Można jeszcze doprawić do smaku i gotowe.
  • Rolady schabowe z kluskami śląskimi 2. Kluski śląskie:

    Dowolną ilość ziemniaków obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości ok. 15 minut. Następnie odlać wodę, gorące ziemniaki przecisnąć przez praskę i wystudzić.

    W misce letnie ziemniaki ugnieść drewnianą łyżką, podzielić na 4 części, jedną część odłożyć i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną do wysokości ziemniaków. Następnie można dodać jajko (lub pominąć), trochę doprawić solą, wymieszać ziemniaki z mąką i szybko wyrobić na jednolitą masę.

    Z ciasta formować kluski, wrzucić do osolonej gotującej się wody i gotować ok. 1-2 minut od wypłynięcia klusek w garnku.

    Obiad gotowy :-) Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Kiełbasa Kiszone ogórki Ziemniaki gotowane

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować