Gulasz drobiowy z kluskami śląskimi

4.48 (177 ocen)

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dziś na obiad przygotowałam gulasz drobiowy z sosem uniwersalnym ciemnym.
Gulasz podałam z kluskami śląskimi.

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Gulasz :
    filet z kurczaka - 400 g
    boczek wędzony -100 g
    cebula - 1 szt
    tłuszcz
    sól i pieprz
    papryka ostra - szczypta
    natka pietruszki
    sos uniwersalny ciemny
    Kluski śląskie :
    ziemniaki ugotowane -1 kg
    mąka ziemniaczana - 250 g
    sól.
Wystaw ocenę:

4.48 (177 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne Sosy

Gulasz drobiowy z kluskami śląskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gulasz drobiowy z kluskami śląskimi 1. Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w grubszą kostkę. Boczek wędzony, również pokroić w kostkę. Na tłuszcz wrzucić mięso i boczek posypać papryką ostrą, solą, przesmażyć . Następnie obrać cebulę, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu, dodać do mięsa.
  • Gulasz drobiowy z kluskami śląskimi 2. Sos ciemny wlać do mięsa, chwilę razem poddusić. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Natkę pietruszki opłukać, pokroić.
  • Gulasz drobiowy z kluskami śląskimi 3. Kluski śląskie:

    Ziemniaki przepuścić w maszynce, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Z ciasta robić lekko spłaszczone kulki z dziurką w środku.
  • Gulasz drobiowy z kluskami śląskimi 4. Kluski gotować we wrzącej i osolonej wodzie, od wypłynięcia na wierzch przez ok. 3 minuty na wolnym ogniu.
  • 5. Podawać kluski polane gulaszem i posypane natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować