GRILLOWANA WOŁOWINA z RUKOLĄ i PARMEZNEM (TAGLIATA con RUCOLA e PARMIGIANO)

0 (0 ocen)

  • 10 min

Pyszne danie do przygotowania w parę minut. Włoska nazwa "tagliata" pochodzi od słowa "tagliare" czyli "kroić " ugrillowany plaster mięsa na wąskie kawałki..

  • 10 min

Składniki:

  • na 4 osoby:
    600 g dobrej jakości mięsa wołowego (rostbef)
    ok. 150 g sera typu parmezan lub grana padano
    ok. 200 g rukoli
    oliwa z oliwek
    sól
    kremowy ocet balsamiczny (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Stek

Grillowana wołowina z rukolą i parmeznem (tagliata con rucola e parmigiano) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • GRILLOWANA WOŁOWINA z RUKOLĄ i PARMEZNEM 1. Rukolę umyć i dokładnie osuszyć. Wymieszać z odrobiną oliwy, doprawić solą. Ser pokroić na cieńkie plastry.
  • GRILLOWANA WOŁOWINA z RUKOLĄ i PARMEZNEM 2. Rozgrzać dobrze grilla. Grillować mięso z obu stron po parę minut (wg uznania krwiste, półkrwiste).
  • GRILLOWANA WOŁOWINA z RUKOLĄ i PARMEZNEM 3. Jeśli chce się uzyskać mięso miękkie i dobrze wypieczone, najpierw obsmażyć plastry z obu stron.
  • GRILLOWANA WOŁOWINA z RUKOLĄ i PARMEZNEM 4. Następnie pokroić w poprzek na wąskie kawałki i szybko podpiec pojedyncze kawałki.
  • 5. Mięso podawać gorące, obłożone rukolą, posypane serem i polane kremem balsamicznym.

Porady

Mięso należy posolić po ugrillowaniu, nie wolno go solić przed grillowaniem. Nie polecam używania jakiejkolwiek marynaty, sekret smaku to dobrej jakości mięso, nie zakłócajcie jego smaku przyprawami !!! Aby pokroić parmezan na cieńkie plasterki można użyć obieraczki do warzyw.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Parmezan Rukola Steki Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować