Wołowina z pitą z grilla

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Steki z grilla podane z pitą i warzywami. Do tego sos lekki i mamy fajną propozycję na letniego grilla. Możemy zrobić sobie taka przekąskę na wynos, albo na pikniku.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 chlebki pita
    4 steki wołowe
    1 papryka czerwona
    1/2 opakowania rukoli
    1 cebula czerwona
    1 cukinia
    sól, piepr
    papryka słodka, papryka wędzona
    przyprawa do wołowiny
    olej rzepakowy
    2 gałązki selera naciowego


    sos czosnkowy:
    200 g jogurtu greckiego
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    szczypior
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Stek Sosy Grill

Wołowina z pitą z grilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Steki wołowe przekładam do garnka, dodaję sól, pieprz, papryki, przyprawę do wołowiny, 1/3 szklanki oleju, obtaczam w marynacie i zostawiam na noc do lodówki. Steki grilluję z dwóch stron po około 5 minut, w zależności jaki stopień wysmażenia lubimy. Paprykę kroję na kawałki, cukinię na plastry 0,5 cm grube, smaruję oliwą, posypuję solą, pieprzem i grilluję.Cebulę kroję w krążki i też grilluję, razem z pitą. Od pity odcinam około 2 cm ciasta na szerokości, w ten sposób zrobimy kieszonki. Wkładamy w środek każdej rukolę, trochę sosu, stek, paprykę, cukinię, cebulę, kawałek selera naciowego. Składniki sosu mieszam, czosnek dodaję sprasowany, szczypior pokrojony. Pite podaję z sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować