Pieczona ligawa wołowa

  • wyświetlono: 54741 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Idealnie wypieczona ligawa wołowa z różowym środkiem. Soczysta , miękka i delikatna.

martyna

Składniki

600g. ligawy wołowej
sól , pieprz
Marynata:
4 łyżki oleju
1 łyżka suszonego lubczyku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Pieczona ligawa wołowa

  • Ligawa w marynacie1. Mięso myjemy , osuszamy z błonek , nacieramy solą i pieprzem.
    Składniki marynaty łączymy , zalewamy mięso.
    Odstawiamy na 3-4 h.( Nie wkładamy w tym czasie mięsa do lodówki ponieważ przy przygotowaniu może mieć zbyt niską temperaturę i nie otrzymamy pożądanego efektu) W połowie czasu marynowania przekręcamy mięso.
  • smażenie ligawy wołowej2. Rozgrzewamy bardzo mocno suchą patelnie oraz piekarnik do 200st.
    Smażymy wołowinę po 2 min z każdej strony.
  • przed pieczeniem3. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego podlewamy łyżką marynaty z mięsa.
  • upieczona ligawa wołowa4. Naczynie zakrywamy folią aluminiową , pieczemy 20 min.
    Po wyjęciu z piekarnika przekładamy mięso na talerz , zostawiamy na 10 min by odpoczęło.
  • upieczona ligawa wołowa5. Sos powstały podczas pieczenia zagęszczamy łyżką mąki pszennej.
    Wołowinę kroimy w plastry , podajemy jako dodatek do obiadu z sosem , do sałatki czy też jako domową wędlinę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsozdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadwołowinapieczona wołowinaobiadstekSteki wołoweligawa wołowakotlety wołowewołowina ligawa
 

Komentarze

Podobne przepisy

Rolada wołowa

Dodane przez: precelia

Rolada wołowa

Tradycyjna śląska rolada. Polecam!

Dodane przez: PolskaGotuje

Śląska rolada wołowa mojego męża

Nieodzowny element slaskiego niedzielnego...

Duszona pręga wołowa

Dodane przez: Gospodyni

Duszona pręga wołowa

Pręga wołowa to najlepsze mięso...

Rolada wołowa

Dodane przez: adela7

Rolada wołowa

Niedzielny znienawidzony obiad...

Ligawa z fasolką szparagową

Dodane przez: evita0007

Ligawa z fasolką szparagową

Poczułam się (prawie) jak w Chinach...