Pieczona ligawa wołowa

  • wyświetlono: 60174 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Idealnie wypieczona ligawa wołowa z różowym środkiem to wspaniały pomysł na obiad. Pieczeń jest soczysta , miękka i delikatna. Świetnie smakuje z gotowanymi ziemniakami – możemy podać je w całości lub w formie puree. Ligawa wołowa to bardzo smaczne mięso, które może być przyrządzane na wiele różnych sposobów – sprawdźcie mój przepis!

martyna

Składniki

600g ligawy wołowej
sól, pieprz
Marynata:
4 łyżki oleju
1 łyżka suszonego lubczyku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki

Sposób przygotowania przepisu:

Pieczona ligawa wołowa

  • Ligawa w marynacie1. Mięso myjemy, oczyszczamy z błonek, nacieramy solą i pieprzem.
    Składniki marynaty łączymy, zalewamy mięso.
    Odstawiamy na 3-4 h (nie wkładamy w tym czasie mięsa do lodówki ponieważ przy przygotowaniu może mieć zbyt niską temperaturę i nie otrzymamy pożądanego efektu). W połowie czasu marynowania przekręcamy mięso.
  • smażenie ligawy wołowej2. Rozgrzewamy bardzo mocno suchą patelnie oraz piekarnik do 200st.
    Smażymy wołowinę po 2 min z każdej strony.
  • przed pieczeniem3. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego podlewamy łyżką marynaty z mięsa.
  • upieczona ligawa wołowa4. Naczynie zakrywamy folią aluminiową, pieczemy 20 min.
    Po wyjęciu z piekarnika przekładamy mięso na talerz, zostawiamy na 10 min by odpoczęło.
  • upieczona ligawa wołowa5. Sos powstały podczas pieczenia zagęszczamy łyżką mąki pszennej.
    Wołowinę kroimy w plastry, podajemy jako dodatek do obiadu z sosem, do sałatki czy też jako domową wędlinę.

Ligawa wołowa – co to jest?

Co to jest ligawa wołowa? Ligawa wołowa to fragment mięsa z górnej części tylnej nogi krowy. Ligawa wołowa jest niewielkich rozmiarów mięśniem o niewielkiej zawartości tłuszczu. Mięso jest bardzo delikatne i świetnie nadaje się do wielu dań. Ligawa wołowa jest ceniona przez smakoszy, bo mimo że nie zawiera dużo tłuszczu, świetnie smakuje.

Pamiętajcie, aby zaopatrzyć się w dobry nóż do mięsa. To ważne, żeby był ostry – wtedy z łatwością pokroicie mięso na potrzebne do danej potrawy kawałki. Ze względów higienicznych warto mieć osobny nóż przeznaczony tylko do krojenia mięsa.

Co zrobić z ligawy wołowej?

Przed przygotowaniem ligawy warto ją zamarynować, tak jak w powyższym przepisie. Do marynaty możecie dodać także ulubione przyprawy i zioła. Najprostszym sposobem na to mięso jest po prostu upieczenie go w piekarniku. Dokładnie pilnujcie czasu, ponieważ naszym celem jest uzyskanie różowego w środku mięsa. Chwila nieuwagi i mięso może być upieczone za bardzo. Po pieczeniu ligawa wołowa powinna odpocząć, wtedy mięso zyska odpowiedni smak i konsystencję.

Jak przyrządzić ligawę wołową? Ligawa wołowa dzięki swojej kruchości doskonale nadaje się również do przyrządzania dań w sosie. Roladki z ligawy czy gulasz będą pyszne. Ligawę można też wykorzystać do zrobienia sztufady, czyli pieczeni wołowej szpikowanej słoniną. Sprawdzi się też jako mięso na zrazy. Jako że jest tańsza od polędwicy wołowej, możemy przyrządzić z niej steki lub tatara – warto spróbować! Ligawa wołowa wspaniała będzie także jako wędlina. Możecie upieczone mięso pokroić w cienkie plasterki i położyć na kanapki lub ligawę na przykład zapeklować.

Ligawa wołowa jest wyjątkowo smaczną częścią wołowiny, dobrym zamiennikiem na przykład dla polędwicy. Jeśli lubicie mięso wołowe, ligawa z pewnością wam zasmakuje. Warto ją przyrządzać, bo to kruche i delikatne mięso – sprawdźcie koniecznie sami i wypróbujcie nasz przepis!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsozdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadwołowinapieczona wołowinaobiadstekSteki wołoweligawa wołowakotlety wołowewołowina ligawa

Komentarze

Podobne przepisy

Ligawa w octowej marynacie

Dodane przez: Stare Gary

Ligawa w octowej marynacie

Mięso było bardzo wyraziste, kwaskowaty...

Rolada wołowa

Dodane przez: precelia

Rolada wołowa

Tradycyjna śląska rolada. Polecam!

Rolada wołowa

Dodane przez: adela7

Rolada wołowa

Niedzielny znienawidzony obiad...

Ligawa z fasolką szparagową

Dodane przez: evita0007

Ligawa z fasolką szparagową

Poczułam się (prawie) jak w Chinach...

Dodane przez: PolskaGotuje

Śląska rolada wołowa mojego męża

Nieodzowny element slaskiego niedzielnego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE