• Dla 1 osoby
  • Łatwy

Danie wiosenno - letnie, z gatunku łatwych, szybkich i przyjemnych

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • - stek wołowy: 300 gramów
    - rukola: 1 opakowanie
    - oliwa z oliwek: 6 łyżek
    - cytryna ((wyciśnięty sok)): 0.5 sztuki
    - czosnek (przeciśnięty): 2 ząbki
    - orzechy włoskie (posiekane): 0.5 szklanki
    - ser parmeński: 150 gramów
    - pieprz grubo mielony: 1 łyżeczka
    - bazylia (listki): 3 sztuki
    - ciabatta: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Stek Stek wołowy

Tagliata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek.
  • 2. Wołowinę posypujemy pieprzem i przekładamy na rozgrzaną patelnię. Stek powinien być średnio wysmażony (na zewnątrz brązowy, reszta różowa.) Mięso kroimy na ok 1 cm plastry.
  • 3. Po zdjęciu steku do pozostałej na patelni oliwy dodajemy zmiażdżony czosnek oraz wyciśnięty sok z połówki cytryny.
  • 4. Ciepły dressing przelewamy przez metalowe sito (by pozbyć się pestek i kawałków czosnku), dodajemy do rukoli, bazylii i orzechów. Następnie dodajemy mięso, a po wymieszaniu na wierzch kładziemy kawałki sera (najlepiej jeśli jest parmeński, ale może być też inny). Podajemy z ciabattą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Steki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować