Żeberka w ketchupie

5 (3 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

To jeden z najprostszych sposóbów na przygotowanie aromatycznych, soczystych żeberek - zamarynowane w ketchupie, z dodatkiem przypraw są po prostu wspaniałe w smaku

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg żeberek (najlepsze będą paski)

    3-4 czubate łyżki ketchupu (u mnie pikantny)

    3 ząbki czosnku

    sól ziołowa lub zwykła, ok. 1 łyżeczki

    jesli użyjesz zwykłej soli, dodatkowo:

    1 łyżeczka suszonego majeranku

    1 łyżeczka suszonego lubczyku

    0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu

    świeżo mielony czarny pieprz

    1 duża cebula

    kilka łyżek oleju do pieczenia
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne

Żeberka w ketchupie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka kroję na porcje, przekłądam do miski, doprawiam przyprawami, dodaję ketchup i przeciśnięty przez praskę czosnek.

    Dokładnie nacieram marynatą, pod przykryciem zostawiam co najmniej na noc w lodówce.

    Przed pieczeniem: na dno blachy (ja dodatkowo wykładam ją papierem) wlewam olej i pokrojoną cebulę.

    Rozkładam żeberka, przykrywam wszystko szczelnie.

    Piekę ok. 80 minut pod przykryciem w temperaturze 190 stopmni C, potem zdejmuję przykrycie i piekę jeszcze 20-30 minut, w zależości od mięsa.

    W czasie pieczenia raz przewracam żeberka na drugą stronę, żeby równomiernie się upiekły.

    Można je też odrobinę podlać wodą w połowie pieczenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ketchup pikantny Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować