Pierniczki świąteczne

0 (0 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jeśli szukasz łatwego przepisu na świąteczne pierniczki, ten jest idealny dla Ciebie! Są miękkie i kruche, są łatwe w przygotowaniu, i bardzo dobre!

  • 1 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 340 g mąki pszennej (2 szklanki)

    100 g masła (pół kostki)

    100 g płynnego miodu

    60 g cukru trzcinowego

    10 g cynamonu

    10 g sody oczyszczonej

    2 g suszonego imbiru (1 łyżeczka)

    2 g mielonej gałki muszkatołowej (1 łyżeczka)

    duża szczypta mielonych goździków

    2 jajka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierniczki

Pierniczki świąteczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Miód podgrzewam razem z masłem, aż to się rozpuści.

    Do miski przesiewam mąkę, dodaję cukier trzcinowy, szczyptę mielonych goździków, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i sodę, mieszam.

    Wlewam gorący miód z masłem, mieszam łyżką, potem dłonią.

    Dodaję jajka, wyrabiam gładkie ciasto.

    Zagniecione ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam na kilka godzin do lodówki.

    Przed pieczeniem:

    Wyjmuję ciasto pół godziny wcześniej.

    Rozwałkowuję na grubość ok. 4 mm, wykrajam foremką pierniczki.

    Piekę je w 180 stopniach (góra-dół, bez termoobiegu) przez ok. 12-15 minut, uwaga żeby ich nie przypalić.

    Moje pierniki polukrowałam lukrem zrobionym z cukru pudru i odrobiny wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować